Jabuka: Moraju kružiti 120 km kako bi došli na groblje, vlasti Općine Grude odbile prijedlog mještana o izgradnji puta

S problemima koji su vezani za pogranična mjesta suočava se i malo planinsko selo Jabuka koje administrativno pripada općini Grude, a koje sa selom Puteševica čini jednu mjesnu zajednicu Jabuka - Puteševica. Jabuka graniči s Republikom Hrvatskom, a ta granica im je u posljednje vrijeme priredila niz poteškoća, otkada je Hrvatska postala članicom Europske unije.

Mještani Jabuke su zbog nepovezanosti i udaljenosti od Gruda i matične župe u Tihaljini, zajedno sa stanovnicima susjednog sela Mijaca, koje je u Republici Hrvatskoj, napravili crkvu i groblje koje su koristili više od 100 godina. Vijećnik u Općinskom vijeću Grude Vlado Rašić za Agenciju Fena kaže da sada stanovnici Jabuke, nakon više od 100 godina, imaju probleme prilikom odlaska u crkvu.

Oni koji su prijavljeni i koji borave u Jabuci mogu izvaditi propusnice za prelazak granice, a to su uglavnom stariji mještani, ali oni koji su rodom iz Jabuke, a koji su se zbog posla preselili u Hrvatsku, trebaju preći put od 120 kilometara ili platiti kaznu ako 'ilegalno' priđu crkvi putem dužine do jednog kilometra.

Crkva i groblje se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine, tvrdi Rašić, ali je dio puta koji vodi do crkve u Hrvatskoj. On kaže da posjeduje papire iz gruntovnice i katastra da se objekti vode na području BiH i plan Austro-Ugarske koji pokazuje da je crkva na teritoriji BiH.

"Netko tko je prijavljen u Republici Hrvatskoj i dođe kod svojih roditelja na selo da bi nedjeljom otišao u crkvu ne može preći tih 200 metara hrvatske teritorije jer granična policija to brani. Oni trebaju otići do Gruda, pa do Imotskog, te se vratiti u Slivno i iz Slivna do crkve što je oko 120 kilometara puta", precizira Rašić.

Kazao je da je put 'preko brda' do crkve oko jednog kilometra, ali tim putem Granična policija piše kazne. Prijedlog mještana je bio izgradnja puta do crkve koji bi išao teritorijom BiH, a koji bi koštao do 15.000 KM. Rašić kaže da su vlasti Općine Grude taj prijedlog odbile.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj kazao je Feni da mještani Jabuke, ali i oni koji su pet kilometara udaljeni od granice, mogu izvaditi propusnice kojima uredno mogu prelaziti granicu, te posjećivati vjerske objekte ili s nekom drugom namjerom. Istaknuo je i da osobe koje su rođene ili živjele u pograničnim mjestima, a koje su stekle drugo državljanstvo mogu dobiti privremene propusnice za vrijeme boravka u rodnim mjestima ili za vrijeme vjerskih praznika.

Ante Roso, jedan od onih koji imaju hrvatsko državljanstvo, a čiji su roditelji u Jabuci navodi da je dva puta išao tražiti privremenu propusnicu, ali da mu to nije omogućeno. Precizirao je da je posljednji put tražio u veljači, te da praznicima ili nedjeljom ne može otići u crkvu niti na groblje sa svojima koji su prijavljeni u Jabuci.

Objavi komentar

0 Primjedbe