Na današnji dan proglašena Nezavisna Država Hrvatska

Na današnji dan 1941. godine, Slavko Kvaternik je proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku.
Proglašenje je emitirano putem radija.
Kvaternikov proglas: "Hrvatski narode! Božja providnost i volja našeg saveznika, te mukotrpna višestoljetna borba hrvatskog naroda i velika požrtvovnost našeg Poglavnika dr. Ante Pavelića, te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu odredili su da danas pred dan uskrsnuća Božjeg sina uskrsne i naša Nezavisna Država Hrvatska. Pozivam sve Hrvate, u kojem god mjestu oni bili, a naročito sve časnike, podčasnike i
momčad cjelokupne oružane snage i javne sigurnosti, da drže najveći red i da svi smjesta prijave zapovjedništvu oružane snage u Zagrebu mjesto gdje se nalaze, te da cijela oružana snaga smjesta položi zakletvu vjernosti Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njenom poglavniku. Cjelokupnu vlast i zapovjedništvo cjelokupne oružane snage preuzeo sam danas kao opunomoćenik poglavnika.
Bog i Hrvati! Za dom spremni!"

Priznanje NDH od strane Njemačke i Italije uslijedilo je 15. travnja, a iskazano je u brzojavima koje su Hitler i Mussolini uputili Paveliću. U svom brzojavu Hitler kaže: "Za mene je posve osobita radost i zadovoljstvo, što Vam mogu izjaviti da Njemački Reich priznaje Nezavisnu Državu Hrvatsku u času kada je hrvatski narod našao svoju dugo željenu slobodu kroz pobjedonosno prodiranje četa sila Osovine".
Mussolini pak navodi: "S najvećim zadovoljstvom pozdravljam novu Hrvatsku, koja je sebi danas izvojštila dugo željenu slobodu, kada su sile Osovine uništile umjetno stvorenu Jugoslaviju".

Formiranje prve vlade NDH označilo je početak ustrojavanja nove vlasti i unutarnjeg organiziranja države. Vlada je bila sastavljena od istaknutih prvaka ustaškog pokreta, od kojih je dio pripadao domovinskoj skupini, a dio ustaškoj emigraciji. Na čelu vlade kao njen predsjednik bio je Poglavnik Ante Pavelić.
Početkom 1945. godine NDH počinje slabjeti, a njeni protivnici sve više napreduju prema Zagrebu. Vlada NDH je raspuštena te je napustila Zagreb 4. svibnja. Pavelić se, prešavši austrijsku granicu 8. svibnja, također dao u povlačenje. Hrvatske oružane snage u povlačenju engleski vojni predstavnici su prisilili na polaganje oružja i predaju Jugoslavenskoj armiji 15. svibnja 1945. u Bleiburgu.
Nakon toga počinje Križni put zarobljenih vojnika i civila. Dogodila su se mnoga masovna smaknuća, no i danas je neutvrđen konačan broj žrtava.

Sretan vam dan Nezavisne Države Hrvatske.


Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)