Studenti Teološko-katehetskog instituta posjetili župu Šipovača-Vojnići

U nedjelju 6. travnja 2014. Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskog instituta iz Mostara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu pod vodstvom prof. don Nike Luburića gostovao je u župi Šipovača–Vojnići. Pjevače je s njihovim profesorom i voditeljem zbora pozvao i ugostio župnik župe Šipovača–Vojnići mr. don Jozo Čirko, koji je ujedno i profesor biblijskih znanosti na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru.

Pjevači studentskog zbora toga su prelijepog proljetnog dana u župnoj crkvi pjevali na pučkoj misi u 11 sati koju je slavio župnik don Jozo, a propovijedao don Niko. Župna crkva bila je dupkom puna, jer je župnik prethodne nedjelje obavijestio sve župljane o dolasku i nastupu zbora studenata. Pjevači su tijekom mise, uz misu „De Angelis“, izvodili višeglasne crkvene skladbe, ali i poznate pučke korizmene popijevke pa je nazočni puk mogao lako sudjelovati svojim pjevanjem. Kod pjevanja pučkih popjevaka izgledalo je kao da je cijela Crkva zapravo jedan veliki zbor, što u hercegovačkim župama nije neuobičajeno. Kada se pjevaju pučke crkvene pjesme, posebice hercegovačkog žanra, tada u većini župa pjeva cijela Crkva.

Nakon mise pjevači zbora, pod vodstvom prof. Luburića, priredili su kratki koncert. Svojim nastupom dodatno su razveselili prisutne vjernike na što im oni nisu ostali dužni. Na kraju završne skladbe ispratili su raspjevane goste zasluženim pljeskom.

Nastup u župi Šipovača–Vojnići pjevačima Mješovitog zbora studenata Teološko-katehetskog instituta iz Mostara i njihovom voditelju ostat će zasigurno u prelijepom sjećanju zahvaljujući gostoprimljivom župniku don Jozi i njegovim župljanima.

Župa Šipovača–Vojnići osnovana je 1939. god. Broji oko 950 vjernika. Prošle godine u župi je rođeno 9, a umrlo 20 župljana. Nažalost, prema ovoj statistici, župa nâglo umire, jer mladi odlaze u obližnje gradove i u susjednu Hrvatsku tražiti posao i bolji život. Vjerujemo da će se taj trend iseljavanja postupno zaustavljati. Tako razmišlja i župnik don Jozo sa svojim suradnicima.

Objavi komentar

0 Primjedbe