Vazmeno trodnevlje i Uskrs u župi Šipovača-Vojnići

U župnoj crkvi veći broj župljana sudjelovao je na obredima Vazmenog trodnevlja kako bi se uistinu pripremili za najveću svetkovinu – svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega. Vazmeno trodnevlje započinje na Veliki četvrtak kada se slavi Misa Večere Gospodnje. Misno slavlje u župnoj crkvi bilo je u 19 sati, a predslavio ga je župnik don Jozo. Na ovoj Misi sjećamo se Isusovih oproštajnih trenutaka s njegovim učenicima. Osim toga ovaj dan je spomendan kada je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (Svetu misu) i svećenički red. Kad je svećenik zapjevao „Slava Bogu na visini“ zazvonilo je zvono koje je “zašutjelo” do Velike subote.

Na Veliki petak, dan muke i smrti Isusove, obredi su započeli u 19 sati. Obredi su započeli prostracijom svećenika i poslužitelja, a nakon prostracije uslijedila je Služba riječi. Nakon čitanja iz Starog Zavjeta čitala se Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Nakon Muke uslijedila je Sveopća molitva na razne nakane koju je predmolio župnik. Poslije molitve uslijedilo je klanjanje Svetom Križu koje je započelo otkrivanjem križa uz poklik Evo drvo križa. Obredi su završili svetom pričesti, gdje je u pričešćivanju župniku pomagao i vlč. fra Robert Jolić, klobučki župnik i razilaženjem u tišini. Velik broj vjernika nazočio je ovom posebnom događaju kako bi razmišljali o Isusovoj muci i smrti koju je za nas podnio na križu.

Velika subota je dan kada se Slavi misa Vazmenog bdijenja. Navečer je u župnoj crkvi bdijenje započelo službom svjetla u 20 sati. Najprije je bio blagoslov vatre i paljenje uskrsne svijeće ispred crkve koju smo u mračnu crkvu unijeli u procesiji i pjevanju tri puta „Svjetlo Kristovo“. Od ove svijeće, uz pomoć naših ministranata, i drugi vjernici su uzimali plamen i širili svjetlo dalje kroz crkvu čime se očituje otajstvo svjetla. Nakon navještaja Hvalospjeva Uskrsnoj svijeći zapjevali smo „Slava Bogu na visini“ i zvono je ponovno zazvonilo.

Obrede su svečanim pjevanjem uveličali članice župnog zbora pod vodstvom Anamarije Vukojević, studentice glazbene kulture u Mostaru. Ministranti, na čelu s Davidom Bebekom, sjemeništarcem i Kristianom Bebekom, srednjoškolcem pomagali su u animiranju obreda.

Na sam dan Uskrsa misna slavlja bila su u 9 i 30 sati u Dolama, a u 11 sati u prepunoj župnoj crkvi te u 14 i 30 u Kašču.




Objavi komentar

0 Primjedbe