Veliki tjedan i Vazmeno trodnevlje u našoj župi

CVJETNICA
U Nedjelju muke Gospodnje ili Cvjetnicu, započinje Veliki tjedan. Vrhunac Velikog tjedna je Vazmeno trodnevlje, koje započinje večernjom misom na Veliki četvrtak, nastavlja se slavljem Kristove muke i smrti na Veliki petak te kulminira u Vazmenom bdjenju u noći između Velike subote i nedjelje Uskrsnuća.
Bogoslužje Vazmenog trodnevlja središte je cijele liturgijske godine. Ta tri dana sažetak su cjelokupne kršćanske simbolike, stoga bi svi vjernici trebali rado sudjelovati u toj trodnevnoj proslavi Kristova vazmenog otajstva.

VELIKI ČETVRTAK
Biskup toga dana prije podne, okružen svećenicima iz cijele biskupije, u katedralnoj crkvi predslavi "Misu posvete ulja" na kojoj blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje te posvećuje ulje za krizmu.
"Misom Večere Gospodnje" slavi se spomen Isusove posljednje večere i započinje Vazmeno trodnevlje.

VELIKI PETAK
Na ovaj dan Crkva ne slavi euharistiju, već se vjernici okupljaju na obrede koji se sastoje od tri glavna dijela: službe riječi, klanjanja križu i pričesti dan ranije posvećenim i pohranjenim euharistijskim kruhom.
Obredi Velikog petka počinju znakovitom šutnjom. Nema ulazne pjesme.

VELIKA SUBOTA
Velika subota, kao dan početka u grobu od najstarijih vremena nije imala nikakva bogoslužja. Tek je sa spuštanjem mraka počinjalo Vazmeno bdjenje. Još krajem 4. st. to je bdjenje trajalo čitavu noć, tako da na sam dan Uskrsa nije bilo nikakve druge liturgije. Danas je to slavlje Božje riječi i molitve koja svoj vrhunac doseže u euharistiji.

Raspored svetih misa:
Veliki četvrtak - 19:00 sati
Veliki petak - 19:00 sati
Velika subota - 20:00 sati
USKRS - 9:30 sati (Dole) ; 11:00 sati (župna crkva) ; 14:30 sati (Kašče)

Objavi komentar

0 Primjedbe