Apsurdistan u Vrgorcu: Nezapamćeni udar gradske vlasti na medije

Nezapamćeni udar gradske vlasti grada Vrgorca na medije dogodio se na 9. sjednici Gradskog vijeća u ovom mandatu, pišu Vrgoračke novine. Naime, prije samog službenog početka sjednice Gradskog vijeća počeo je žestok okršaj između predsjednika Gradskog vijeća Nikše Rose i oporbenih vijećnika zbog namjere Vrgoračkih novina da video snimaju sjednicu Vijeća. Iako je Gradsko vijeće zabranilo snimanje svojim ranijim dopisom upućenim Vrgoračkim novinama, akreditirani snimatelj je bio prisutan na sjednici i kameru je prije početka sjednice i pokrenuo.

Predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso naredio je uklanjanje kamere, temeljeći svoju odluku na vlastitom mišljenju da sjednicu kamerom mogu snimati samo televizijske kuće, ali ne i tiskovine. Oporbeni vijećnici NLM-a Ante Pranić i Mirko Vuković, te vijećnik SDP-a Rade Bobanac izložili su pred Rosu čitav niz zakonskih i poslovničkih članaka prema kojima svaka javna ili privatna osoba ima pravo pratiti sjednicu Gradskog vijeća putem tehnoloških pomagala koje sama odabere, a među njima i videokamerom. Oporbenjaci su negodovali i zbog odluke Nikše Rose da se materijali za sjednicu više neće dostavljati medijima koji prate rad Vijeća, iako su se Vrgoračkim novinama dostavljali posljednjih pet godina bez ikakvih problema. Natezanje između Rose i oporbenih vijećnika je trajalo pola sata. Roso je zahtijevao uklanjanje kamere, a oporbeni vijećnici su to odbijali. U jednom trenutku je Roso ustao sa svoje stolice i upitao vijećnika Pranića: "pa hoćeš li ti onda biti predsjednik umjesto mene?“. Na koncu je pozvan komunalni redar Joško Carević koji je kameru isključio, a ona je zatim uklonjena, navodi spomenuti medij.

Povodom zabrane video snimanja, reagiralo je i Hrvatsko vijeće za medije: "Hrvatsko vijeće za medije neugodno je iznenađeno odlukom Gradskog vijeća Grada Vrgorca da tjedniku (dvomjesečniku, op. a.) “Vrgoračke novine” zabrani video snimanje sjednice gradskog vijeća koja nije zatvorena za javnost. Ta odluka nije u skladu s Publicističkim načelima hrvatskih medija prema kojima novinari imaju pravo slobodnog istraživanja svih činjenica od javnog interesa, kao i pravo pristupa svim s njima povezanim izvorima informacija. Stoga HVZM poziva Gradsko vijeće Grada Vrgorca da promijeni svoju odluku i omogući javnost svog rada bez iznimke", stoji u priopćenju.

Objavi komentar

0 Primjedbe