Hercegovački krumpir ne može u EU, ali može u Rusiju

Čapljinska tvrtka "AgroFructus" počela je izvoz mladih krumpira na veliko rusko tržište.

Do sada je otpremljeno 80 tona, a sljedećeg tjedna očekuje se otkup i izvoz 8-10 tegljača. Otkupna cijena prve isporuke bila je 0,60 KM za kilogram. Najveći problem pri izvoz krumpira na rusko tržište je dugotrajni prijevoz, ovisno od odredišta 5-7 dana. Međutim, rusko tržište ima jednu drugu veliku prednost: može “progutati” ogromne količine, praktično sve tržišne viškove, mladih krumpira u Hercegovini.

Plasman krumpira na europsko tržište posebno je otežan, posebice nakon ulaska susjedne Hrvatske u EU, gdje se do tada izvozio krumpir s područja Hercegovine, prvenstveno, Vojnića, Ljubuškog, Šipovače i Čapljine.

Branko Rakić, komercijalist tvrtke "AgroFructus" za Radio Čapljinu je kazao: "Znajući da ulaskom Hrvatske u Eu nećemo moći izvoziti krumpir za europsko tržište, stupili smo u kontakt s ruskim dobavljačima. Otkupna cijena je bila prilično visoka jer smo plaćali 0,60 KM uz našu ambalažu i minimalnu zaradu od samo 4 centa. Prve količine su otišle prošlog tjedna i čekamo rezultate jer od prve pošiljke ovise sljedeće pošiljke"


Rakić kaže da se sljedeći tjedan planira isporučiti od osam do 10 kamiona krumpira, što je oko 160 tona

"Ako probijemo rusko tržište mi smo dugoročno osigurali naš plasman jer količine od 10 šlepera tjedno su smiješno male količine za ovaj trgovački lanac za koji mi radimo, jer oni traže 20 šlepera. Do sada smo otpremili 80 tona što je bilo malo od onoga što smo planirali", kaže Rakić.


No, on podsjeća da i dobar broj hercegovačkih proizvođača nije ozbiljno shvatio da se posebna pozornost mora voditi o kvaliteti isporučenog krompira te da se, tako, uvijek ne drže dogovorenog. 

"Naše je mišljenje da proizvođač ne može proizvoditi krumpir uz cijenu od 0,30 KM, a naša je politika da ne treba ubijati domaću proizvodnju nego je poticati", kazao je Rakić u izjavi za Radio Čapljinu, ipak napominjući da će hercegovački poljoprivrednici, ukoliko se nastavi isporučivati krumpir na rusko tržište, ubuduće morati više računa voditi oko sorti krumpira.


Objavi komentar

0 Primjedbe