Neistine u tekstu "Šipovača - selo koje izumire"

U članku "Šipovača - selo koje izumire" koji je jučer objavljen na jednom ljubuškom portalu, a u kojem anonimni autor govori o, između ostaloga, provedenom popisu stanovništva, vodstvu MZ Šipovača-Kašče, betonskoj cesti, te o poljoprivredi i poljoprivrednim udrugama, iznešen je određen broj neistina i netočnih informacija.

Kako te neistine i netočne informacije u navedenom članku neupućene čitatelje mogu dovesti u zabludu i stvoriti im pogrešnu sliku o Šipovači i Šipovčanima, ispravljamo ih kako bi javnost bili upoznata sa stvarnim stanjem.

Krenimo redom:

1. U dijelu članka u kojem se autor osvrće na provedeni popis stanovništva, stoji da je u Šipovači "dodato 311 ljudi", da su HDZ-ovci popisivali stanovništvo i okrivljuje HDZ da je naredio lažiranje popisa.

ISPRAVKA - Šipovači, kao i susjednim mjestima (Kašče, Vojnići, Dole, Greda) je nedostajalo "domaćih" popisivača, pa je nekoliko popisivača u ovim mjestima dolazilo sa šireg područja Općine, a među kojima je bilo članova različitih stranaka kao i nestranačkih osoba. Autor ne navodi izvor podatka da u Šipovači živi "oko 350 stanovnika, od kojih je 280 starije od 50 godina", te ne spominje jesu li tu uključene privremeno odsutne osobe koje ulaze u popis stanovnišva.

2. U dijelu članka o vodstvu MZ Šipovača - Kašče stoji: "Mjesna zajednica (MZ) je organizirana tako da predsjednik mora biti iz kartela". Autor riječju "kartel" aludira na termin "HDZ-ov kartel" kojeg spominje na početku teksta.

ISPRAVKA - Na izborima za vijeća MZ koji su održani u siječnju 2012., svih 7 mjesta je osvojila koalicija HDZ BiH - HDZ 1990, koji su naknadno izabrali predsjednika MZ. Izbori se provode tako da šipovački zaseoci Banja, Mala Šipovača i Velika Šipovača biraju po 2, dok Kašče bira jednog vijećnika. Dakle, vijećnici iz redova HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 su izabrali predsjednika.

3. O prometnoj infrastrukturi autor kaže: "Cesta kroz selo, je nekada bila asfalitrana, danas to liči na nešto između makadama i betona + asfalt, pa ne znam kako bi tu mješavinu puta nazvao".

ISPRAVKA - Ona ne liči na "nešto između makadama i betona + asfalt", ona je takva i svaki Šipovčan zna da je naziv za nju BETONSKA CESTA. 

4. O poljoprivredi i poljoprivrednim udrugama kaže: "Postoji udruga u kojoj su na celu Šipovčani-Vojničani i Veljačani, ali ona nije opravdala svoje ciljeve, jer pojedinci gledaju samo sebe i svoje interese. Ne moram vam pisat iz koje su stranke, tako kada vi sto kupujete krompire nemojte se čuditi kada otvorite paket, a unutra bude letak od HDZ-a, sada su izbori možete očekivati sve obećat će oni".

ISPRAVKA - Vodeće osobe udruge koja okuplja najveći broj poljoprivrednika ovoga kraja su različitog stranačkog opredjeljenja, kao i sami članovi udruge.

Iz teksta i svih njegovih istina i neistina, vidljivo je da anonimni autor nije u potpunosti upoznat sa stanjem u MZ Šipovača-Kašče. Ne zna kako se naziva šipovačka cesta, što svakog čitatelja iz Šipovače dovodi do sumnje da autor uopće dolazi iz Šipovače. Također, ne postoji niti jedan Tvrtko sa šipovačkom adresom, no, možda je "Tvrtko" samo kodno ime. 

Optuži anonimni autor vladajuću stranku i za ono za što jesu odgovorni i za ono za što nisu, ali i za ono što bi se, prema njegovu predviđanju, moglo dogoditi, a u tekstu je predviđeno mnogo toga.

Tko zna, možda je tekst pisan za predizborne svrhe, a pisala ga neka od baba gatara iz "Zone sumraka".

Objavi komentar

0 Primjedbe