Šija, šeta orilo se Stiljima ...

Ajmo, oto, ajmo…šija, šeta, orilo se Stiljima na sv. Ivana, nebeskog zaštitnika tog vrgoračkog sela. Skupilo se staro i mlado da vide 13 najboljih u šijavici, staroj igri uz koje su odrasle generacije, no koju danas nažalost pomalo pada u zaborav.

Mladi su upalili svoje najnovije iphone kako bi to sve snimili, raspitivali se za pravila…a u onim nešto starijim ponovno je „proradila“ mladenačka krv i strast. Ej, sudac broji. Zašto si tu, ako ne brojiš, bili su samo neki od komentara na početku.

Došao je tu prije večernje svete mise i župnik don Marin Marčić, kako bi i on naučio šijat. No, kad je vidio da to nije baš jednostavno, te da mu neće poći za rukom, odlučio se ipak izvući polufinalne parove. Tako je zapalo da se u polufinalu sastanu Joze (Joka) Filipović i Radan Barać, to vam kao da su se u nogometu sastali Real i Barcelona, finale prije finala, čule se iz publike. Dok je drugi polufinalni par bio Joze Turića i Ivan (Iko) Tolj, ipak nijansu slabiji. Lomi Radan Joku, ali neda se „stari vuk“ iz Kašča. Preznojavaju se oba, broji publika, broji sudac, došla baza u punat. Prva nagrada je pršut.

- Cinkve, moj!- kaže Radan, i lupi šakom od stol, a Joka mu čestita. Joze Turić je s malo manje muke u drugom susretu prošao dalje.

- Stani malo, daj mala jednu pivu da dođem sebi, grlo mi se osušilo- govori Joze konobarici i signalizira publici da se strpi. Malo tko Jozi daje šansu prije finala, svi govore Radan je favorit, glatko će dobit. Cidi se znoj niz glavu i glas popušta, ipak je trebalo dobit desetak partija da bi se došlo do finala.

- Jedan, jedan u partijama, morat će igrat treća od 12 punata, Ajmo, treća „para gaće“, viče Josip Granić Švabo, koji ima ulogu suca. No, u trećoj ide punat za puntom, nijedan od igrača ne može stvoriti zalihu od dva- tri punta razlike.

- Kvatro, moj! Daj mali taj pršut, gotovo je!- slavi Joze Turić.

NAJMLAĐI UŽIVALI U VOŽNJI KARIĆA

No, i najmlađi su uživali u vožnji karića i bogatim nagradama, zahvaljujući Tihi Tolju. Nisi krili svoju sreću, mnogi od njih su rekli da jedva čekaju kad će ponovno sv. Ivan, koliko su bili oduševljeni.



Mate Primorac / Kašče

Objavi komentar

0 Primjedbe