Šipovača - selo koje izumire

Šipovača je, prema popisu 1991. imala 617 stanovnika, što je bila točna brojka, ali prema zadnjem popisu "ima" 661 stanovnika. Neupućeni će reći da je selo doživjelo pravi bum, za razliku od većine sela u Hercegovini koji izumiru, ali stanje u Šipovači je katastrofalno, selo danas stvarno broji oko 350 stanovnika, od kojih je 270 starije od 50 godina.

Na zadnjem popisu je dodato 311 ljudi, nemojte se čuditi kako i zašto, jer su HDZ-ovci popisivali stanovništo (glavni u općini je rekao da se pišu i Njemci, Australci, Argentinici) da Ljubuški pretekne Široki Brijeg i preuzme vodeću ulogu o županiji i tako stvori lažnu sliku o blagostanju naše općine koju je zadnjih 20 godina HDZ-ov kartel doveo do uništenja.

Da ne zaboravim, popisivači su bili plaćeni po "glavi", svaka glava je bila 2 KM - što više glava više maraka, a, ako si dio kartela, moraš poštovat hijerarhiju.

Idemo dalje, od 350 stanovnika, zaposleno je 11 - slovima (jedanaest) dobro ste pročitali, ovde nisam naveo još 15-ak koji rade na "crno", jer to nije posao nego izrabljivanje.

Idemo dalje: Mjesna zajednica (MZ) je organizirana tako da predsjednik mora biti iz kartela, koji ima 7 "vijećnika". Njih 7 još nikada nisu bili skupa na sastanku, jer se ne mogu vidjeti na cesti, a tek o nečemu dobrom da skupa popričaju, pola ih međusobno ne komunicira. Stanje na računu MZ niko ne zna, jer ovaj što siplje hvalospjeve o selu ne da uvid nikome drugom, niti je ikad javno potvrdeno stanje računa i gdje su pare otišle, a ERONET za odašiljač uplaćuje vec 14 dodina i ugovor uskoro istječe, prema svemu neće se ni produžavati, jer u krugu 2km zračne linije imaju 2 odašiljača.

Idemo dalje: Cesta kroz selo, je nekada bila asfalitrana, danas to liči na nešto između makadama i betona + asfalt, pa ne znam kako bi tu mješavinu puta nazvao. Našoj MZ pripada i selo Kašče, kažu da je u selo uloženo za vodovod i asfaltiranje milijun, danas u Kašču živi 15 staraca, za 10-15 godina u tom selu neće biti žive duše, dok u Šipovači će se to dogoditi za 20 godina. Sve će kuće biti prazne, ovo mladih što je ostalo, kada se oženi, da bi opstao ovde moraš se odseliti, pa ne znaš šta je gore, kada se ožene ili ne ožene.

Nekad se stanovništvo bavilo poljoprivredom, i danas od ovih preostalih koji mogu migat sobom to rade, ali od toga nema nikakve koristi, jer nema organizacije i svoje plodove daju u bescjenje. Postoji udruga u kojoj su na celu Šipovčani-Vojničani i Veljačani, ali ona nije opravdala svoje ciljeve, jer pojedinci gledaju samo sebe i svoje interese. Ne moram vam pisat iz koje su stranke, tako kada vi sto kupujete krompire nemojte se čuditi kada otvorite paket, a unutra bude letak od HDZ-a, sada su izbori možete očekivati sve obećat će oni.

I ove godine će u Šipovači pobjediti HDZ, ako bude falilo birača, samo upišu one kojih nema.

Pozdrav iz sela koje izumire, i očekujem u Dnevnom listu demanti. 

Objavi komentar

0 Primjedbe