Počela berba šipovačke lubenice

Prije neki dan počela je berba šipovačke lubenice. Cijena prvih ljubuških lubenica na čapljinskoj tržnici, prema riječima Tonće Grbavca Mirkačića, iznosi oko 80 pfeninga za kilogram.

Tonćo kao razlog nešto niže cijene od očekivane navodi veliku navalu i uvoz lubenica iz Grčke po također niskim cijenama.

Tonći u berbi pomažu supruga Danijela, netjak David Grbavac i sin Mirko, koji je tek „zeru“ veći od lubenice. Zadovoljni su urodom, a navode kako bi urod bio i puno bolji da je bilo više sunčanog vremena. Sretni su što su nasad pokrili „paučinom“ pa im vjetar nije nanio velike štete kao kod nekih drugih proizvođača, a gotovo svakodnevna kiša im je, kažu, nanijela dodatnu štetu s obzirom da imaju osigurano natapanje. 

Dok smo s njima pričali oni su poprilično napunili kombi koji će ujutro, pun domaće ljubuške lubenice, osvanuti na čapljinskoj tržnici. 

Ono što najviše muči gazdu Tonću je prodaja. Tvrdi, kako je puno lakše proizvesti nego prodati. 

Gledajući tu obitelj kako složno radi i netjaka Davida koji im nesebično pomaže, rastali smo se uz zaključak kako je to puno važnije i od lubenice i od cijene i od prodaje.


Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)