Popovača - nekad ponos, danas ruglo sela

Prolazeći pored Popovače zapitamo se zašto nekad najsjajniji dio sela zarasta u draču, zašto nadležni ništa ne poduzimaju na vraćanju njezinoga nekadašnjeg sjaja, što je razlog tome?

Popovača je desetljećima bila centar Šipovače, mjesto svakodnevnog okupljanja Šipovčana, mjesto gdje su generacije odrastale i provodile svoje slobodno vrijeme. Lijepo travnato igralište bilo je mjesto mnogih utakmica te različitih priredbi i slavlja.

Novci stižu, a drača raste

Prije desetak godina na Popovaču je postavljen Eronetov odašiljač koji je glavni izvor prihoda MZ Šipovača-Kašče. Iako je mjesna zajednica zahvaljujući tome do sada uprihodila na desetke tisuća maraka, do danas u Popovaču nije uložila niti jedne marke, te je ona zarasla u kupinu i draču. Samo je jedna preostala stativa, godinama, ponosno prkosila prirodi i bila podsjetnik da je tu nekad bilo igralište. Prošle godine na inicijativu mještana, a uz pomoć Općine Ljubuški, krenulo se na uređenju Popovače. Igralište je nasuto i poravnato, ali su radovi stali, a priroda učinila svoje, tako da je Popovaču opet okupirala kupina i drača.

Planovi Vijeća MZ Šipovača-Kašče

U međuvremenu je vijećnicima MZ palo na pamet graditi objekt kojeg bi nazvali Dom MZ, i to baš na ovoj Popovači koja je desetljećima bila simbol sela. Tako su materijal od srušene stare škole deponirali na Popovači te je doveli do neprepoznatljivosti. Možda bi taj objekt već bio izgrađen da nisu naišli na neočekivane probleme - Crkva se umiješala zbog utvrđivanja vlasništva općinske i crkvene imovine, a mladež se odlučila boriti protiv izgradnje tog objekta u nadi da će jednog dana Popovača opet imati lijepo travnato igralište.

Ne žele ni ostali mještani taj objekt niti na Popovači niti bilo gdje drugdje jer su uvjereni da bi i on zarastao u kupinu i draču pod sadašnjim vodstvom mjesne zajednice zbog njihove "učestalosti" održavanja sastanaka. Pored toga, ni sami vijećnici se ne mogu dogovoriti oko budućnosti Popovače, kao niti oko gotovo svega drugoga zbog njihovih međusobnih nesuglasica i stavljanja osobnih interesa ispred interesa mještana Šipovače.

Budućnost Popovače

Rješenje problema Popovače se ne nazire, a priroda čini svoje, tako da je jedino sigurno još veće zarastanje u kupinu i draču, a mještani prolazeći pored Popovače i dalje će tužno recitirati poznate stihove Šuplje Stine: "Rado pamtim još ispred škole koš, Popovaču i njene stative i dan-danas u mojoj duši žive".

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. podrske za incijativu oko uredenja popovace svka cast samo naprid

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)