Jabuka-Mijaca: Dogovorena gradnja puta

U utorak, 26. kolovoza 2014. godine u općini Grude upriličen je sastanak na kojem su sudjelovali načelnik općine Grude Ljubo Grizelj; šef odjela za geodetske poslove i katastar općine Grude Antonela Slišković; šef Granične policije sektor zapad Gorica Vlado Ćorluka sa suradnikom; Ivan Medić, član državne komisije za utvrđivanje granice ispred federalne uprave za geodetske poslove i Zlatko Vranješ, ispred MZ Jabuka-Puteševica. Glavna tema sastanka je bilo pitanje državne granice s Republikom Hrvatskom u naseljenom mjestu Jabuka.

Nakon samog sastanka u Općini svi prisutni su otišli u mjesto Jabuka i Mijaca te s mještanima dogovorili daljnje korake kako bi im olakšali svakodnevni život i kretanje na tom području, piše Grude.info

Šipovača Portal doznaje kako je na sastanku dogovorena gradnja puta dužine 800 metara čime se planira riješiti problem pristupa crkvi i groblju.

Mještani ova dva sela stoljećima su vezani jedni s drugima, dijele zajedničko groblje i crkvu. No, stanovnici Jabuke više ne mogu doći u crkvu i na groblje, jer ne mogu izvaditi pogranične propusnice s obzirom da ih većina ima registrirano prebivalište izvan pograničnog područja u zadnjih godinu dana, odnosno u Orebiću, Makarskoj, Splitu, gdje su se odselili trbuhom za kruhom.

Podsjećamo, u siječnju ove godine mještani Jabuke su prosvjedovali ispred granice kada su krenuli na nedjeljnu misu, a na putu do crkve ispriječila im se policijska patrola iz Vrgorca.

Objavi komentar

0 Primjedbe