Policijski teror na GP Orahovlje-Orah

Kolega novinar iz Slobodne Dalmacije, Mate Primorac, doživio je na graničnom prijelazu Orah-Orahovlje maltretiranje od policijskih službenika koji su ga zaustavili zbog navodnog ilegalnog prelaska granice, a javno je prozvao policajca Davora Andabaka te zatražio zaštitu ministra Ostojića.

Primorac je napisao kako je tek prije nekoliko mjeseci na Prekršajnom sudu oslobođen optužbi za ilegalni prelazak granice, a za što mu je dvije kazne od 4400 kuna napisao upravo spomenuti policajac Andabak iz policijske postaje Vrgorac.

Primorac kaže kako je sve opet počelo u subotu u 9:10 sati na graničnom prijelazu Orah-Orahovlje, kada su mu policijski službenici uzeli isprave i zatražili da parkira automobil sa strane. Tražili su da podigne rezervni kotač te otvori haubu.

Kada je upitao zašto, odgovorili su mu 'kako će mu sve objasniti kolega', a onda se pojavio Davor Andabak.

- Kad sam vidio Andabaka znao sam što mi se sprema jer otprije ima pik na mene zbog kazni koje mi je napisao, a sud oslobodio – piše Primorac te dodaje kako je tada nazvao načelnika uprave Genia Dropulića i pitao čime je zaslužio takav tretman i da ga se tako maltretira.

Načelnik postaje se više nije javio, a Andabak ga je, kaže, tražio da potpiše izjavu o tome da je ilegalno prešao granicu u Kašču te da nije imao prometnu i vozačku i prometnu dozvolu, iako ga nitko nije uopće ranije zaustavio. Napisao mu je kaznu za prekršaje od 3700 kuna, a još i prijavu za ilegalni prelazak granice, a za što se kazna kreće od 2 do 10 tisuća kuna.

Primorac kaže kako mu je Andabak pokušao na silu ugurati kaznu u vozačku dozvolu iako je rekao da neće ništa uzimati ni potpisivati. Onda ga je na silu pokušao ugurati iz prostorije dok su zgroženi prolaznici i carinici gledali.

Kolega je javno upitao ministra policije, te odgovorne načelnike policijske postaje te uprave do kada će trajati teror nad njim.

Tvrdi kako je u pozadini svega to što je napisao desetak tekstova o apsurdnosti pograničnog sporazuma Hrvatske i BiH, a prema kojem ljudi iz pograničnih područja ne mogu do propusnice, a imaju prebivalište izvan pograničnog područja.

Novinar Slobodne tvrdi kako je 'pomoglo' i to što je pisao o policijskom maltretiranju sirotinje, baka i djedova kojima se naplaćuju ove visoke kazne.

Primorac je napisao i kako je bio kod roditelja u Kašču s BiH strane te da nema propusnicu jer ima prebivalište u Makarskoj, gdje provodi većinu vremena. Kaže kako je Andabak namjeravao iskoristiti ovu situaciju kako bi izravnao ranije račune.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apel gradskih vijećnika

Gradski vijećnici Vrgorca, njih pet iz različitih političkih struktura, gradonačelnik Boris Matković, saborski zastupnik HDZ-a Ante Babić i europarlamentarac te stranke Andrej Plenković nedavno su zatražili izmjene i dopune pograničnog sporazuma između RH i BiH, kako bi do propusnice mogli doći stanovnici koji obrađuju svoja imanja uz granicu, a žive u Makarskoj, Splitu, Omišu, Orebiću, Pločama… 

No, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić po tom pitanju do danas nije napravila ništa, a nekima od njih nije se udostojila ni odgovoriti. Također su neki od spomenutih osoba uputili apel ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću da policija prestane kažnjavati ljude u pograničnom području. No, praksa se i dalje nastavila...

Objavi komentar

0 Primjedbe