Vapaj iz Kašča i Mijace: Ovdje ljudima srce puca od leda!

Više od pedesetak zaselaka na vrgoračkom području već treći dan potpuno je odsječeno od svijeta, zbog zatrpanih i okovanih cesta, a mnogi su skloni ustvrditi da je tako i zbog nesnalaženja voditelja makarske nadcestarije Ivice Šamanovića. Mještani Kašča, Poljica, Mijaca, Rašćana, Kozice, Zavojana i Dugih Njiva sa zebnjom gledaju kad će se ralica probiti do brojnih zaselaka u ovim selima. Probijeni su samo glavni pravci koji vode do mjesta. Treba istaknuti kako se bivši voditelj makarske nadcestarije Velibor Erceg, koji je sad prebačen u Cistu Provo, puno bolje i kvalitetnije nosio i s puno većim snjegovima, te da bi za najviše dan i pol cijela Vrgoračka krajina bila očišćena.

Samo ih jugo spašava

Sad je na vodećim ljudima Županijskih cesta da odluče kako će ubuduće rješavati ove i slične probleme. Da stvar bude gora, makarska nadcestarija ima tri ralice, ali se jedan traktor u međuvremenu pokvario i Vrgorac, najveći grad po površini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s više 300 km državnih, županijskihi lokalnih cesta, ostao je samo na dvije ralice. Loša organizacija i loša priprema dovela je do katastrofalne situacije u brojnim selima, ali i samom Vrgorcu. Naime, olujna bura i niske temperature koje su se u brdsko-planinskim selima u ponedjeljak ujutro spustili i na minus 12 Celzijevih stupnjeva, pretvorili su snijeg u led, tako sad na cestama prema pojedinim selima ima gotovo 35 cm leda.

To je praktički nemoguće riješiti, odnosno očistiti dok ne okrene jugo. No, s obzirom na to da sljedećih nekoliko dana meteorolozi najavljuju ekstremno niske temperature, situacija će biti još dramatičnija. Ceste su se trebale nastaviti čistiti u nedjelju cijelu noć, dok led nije okovao sve, međutim ne znamo iz kojih razloga ralice nisu nastavile čistiti snijeg. Pozivi stižu sa svih strana, a svi se žale na katastrofalno očišćene ceste.

- Samo je probijena državna cesta prema Zagvozdu, oko 25 zaselaka je okovano ledom, a u njima uglavnom žive stariji i nemoćni - javio nam je Matko Bašić iz Rašćana.

Ništa bolja situacija nije niti u Zavojanima.

- Deset zaselaka potpuno je odsječeno od svijeta, ljudi ne mogu krenuti ispred kuće koliko leda ima na cesti - veli Mario Ančić.

Traktorom se probijaju do starijih i nemoćnih

Za Kozička Poljica u nedjelju je čula cijela Hrvatska, nakon što u tome mjestu jedino nije bilo otvoreno biračko mjesto zbog velikih nanosa snijega.

- Ralica je prošla u nedjelju navečer kako bi policija odnijela kutije s glasovima. Ma, kome je do politike, ovdje ljudima puca srce od leda, a nanosi snijega prema Milinoj zasidi su oko metar visoki. Bura s Biokova dere i do 80 kilometara na sat, a tko želi izgubit glavu, može se uputit autom do nas. No, prijatelju moj, mene brine što mi je ostalo 13 krava na brdu. Strah me da ih vukovi sve ne pokolju, sad je njihovo vrijeme - žali se Slavko Okmadžić Zečić.

Kad su vidjeli da je vrag odnio šalu, te vidjeli da nema ništa od ralice, Dario i Nikola Filipović iz Kašča probijali su put do svojih sumještana traktorom.

- Možemo umrijet po njima, zovemo sve okolo, a ralice nema za lijeka. Što ćemo? Jedino, ovako možemo doći do susjeda, malo gume proklizavaju, ali borimo se - uz smijeh kažu ovi mladići.

No, nisu samo seoske ceste okovane ledom, jer i gradske ulice su u sličnom stanju. Djelatnici Gradske čistoće i Vodovoda posipaju sol i čiste ulice, ali učinak je malen. Da stvar bude još gora, pokvarila se i kombinirka Vodovoda.

- Prilaz Hitnoj pomoći okovan je sa 10 centimetara leda, ne znam tko je za to kriv, Grad Vrgorac ili Županija. Želim da se to odmah riješi, jer ovo je najvažnija ustanova - prilično ogorčeno naglašava dr. Mate Kasalo, voditelj vrgoračke Hitne pomoći.

Mate Primorac / Slobodna Dalmacija

Primjedbe


 1. Spisak korisnika koji se u skladu sa tačkom III. Odluke Vlade Federacije BiH, V.
  broj:
  408/2014 od 13.03.2014. godine, izuzimaju od privremenog isključenja iz
  obračuna lične invalidnine:

  768
  ŽIVKUŠIĆ
  BRANKO
  LJUBUŠKI
  769
  ŽIVKUŠIĆ
  LJUBO
  LJUBUŠKI
  770
  ŽIVKUŠIĆ
  MATE
  LJUBUŠKI
  400
  GRBAVAC
  MIROSLAV
  LJUBUŠKI
  309
  BUKMIR
  ŽELJKO
  LJUBUŠKI
  308
  BUKMIR
  VELJKO
  LJUBUŠKI
  238
  BEBEK
  IVAN
  LJUBUŠKI
  239
  BEBEK
  MIJO
  LJUBUŠKI
  240
  BEBEK
  MIJO
  LJUBUŠKI
  241
  BEBEK
  SREĆKO
  LJUBUŠKI
  242
  BEBEK
  ZORAN
  LJUBUŠKI

  OdgovoriIzbriši
 2. Izađe na vidilo predizborna tajna predizborna koalicija HDZ 1990 - Boljitak - SDP

  OdgovoriIzbriši
 3. ima li iko zeru normalan i human da organizira ciscenje sniga i pomoc staroj celjadi u Kascu... drzite se

  OdgovoriIzbriši
 4. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. što uklanjas komentare neka se vide koje su to picke

   Izbriši
  2. Komentar je uklonjen zbog neprimjerenih riječi koji su mogu okarakterizirati kao govor mržnje, blaćenje, neargumenitani napad i sl. na osobu koju ste prozvali imenom i prezimenom, zbog čega se može i kazneno odgovarati.
   Prepucavati, napadati, vrijeđati jedno drugo možete i licem u lice.

   Izbriši
 5. kako oni mogu blatiti druge u gore navedenom tekstu

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U 1. komentaru komentator je naveo neka imena i prezimena koja su odlukom Vlade FBiH izuzeta od privremenog isključenja invalidnine. Odluke su javne, a da se uvjerite u to možete ih pročitati na sljedećem linku: http://www.fmbi.gov.ba/userfiles/file/web%20FINAL%20INFORMACIJA%20O%20REVIZIJI%20za%20III%20kvartal%202014.pdf
   Neznam po čemu ste zaključili da se tu radi o blaćenju, po vama, ispade da Vlada svojom odlukom oblati korisnike, ili su korisnici nezadovljni što javnost ima uvid u to?!

   Izbriši

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.