A-HSP prijavio Antu Đapića zbog ubojstva Ante Paradžika

Autohtona - Hrvatska stranka prava (A-HSP) kazneno je DORH-u prijavila Antu Đapića za ubojstvo Ante Paradžika. U prijavi se navodi da je 21. rujna 1991. godine ubijen Ante Paradžik, dopredsjednik HSP-a i načelnik ratnog stožera HOS-a, a da do današnjeg dana nije otkriven organizator tog političkog ubojstva.

A-HSP se poziva na intervju koji je za Nacional dao Josip Manolić koji ističe da je Franjo Tuđman zaključio kako se protiv HSP-a neće moći boriti pravosudnom represijom te je tražio druga politička rješenja. To rješenje, prema Manolićevim riječima, bio je dogovor između Tuđmana, Šuška i Đapića o tome da odstrane najveće ekstremiste u HSP-u, a to su bili Dobroslav Paraga i Ante Paradžik koji je kasnije likvidiran.

- Od njihovog mača mučki je ubijen dopredsjednik HSP-a Ante Paradžik. Tuđman i Šušak nisu među živima, ali Anto Đapić uživa u saborskoj mirovini. Ubojstvo nema zastare, a iz navedenih dokaza koje iznosi Josip Manolić, vidljivo je da je Đapić sudjelovao u pripremi političkog ubojstva Ante Paradžika - navodi A-HSP u prijavi.

A-HSP citira i Dobroslava Paragu koji tvrdi da je u rujnu 1991. godine na poziv Željka Šelendića došao u njegovu trgovinu. U sporednoj prostoriji dočekala ih je Ruža Tomašić koja je tada radila u odjelu Josipa Perkovića na Tuđmanovom osiguranju. Tom prigodom Paragi i Paradžiku rekla je da je izdan nalog da ih se likvidira te zamolila da nikome ne govore o sastanku. Nedugo nakon toga Paradžik je ubijen.

- Budući da Manolić javno izjavljuje kako je Đapić ubačen u HSP te da je dogovarao ubojstvo Paradžika, pozivamo Državno odvjetništvo da istraži ove navode - stoji u prijavi. 
 

Primjedbe