EU će razmatrati pitanja uvoza krumpira iz BiH

Godinu dana nakon boravka inspektora Ureda EU za hranu i veterinarstvo – FVO, u BiH 26./27. ožujka na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj EU izvršit će se prezentacija stanja u proizvodnji ove povrtlarske kulture u našoj zemlji.

Podsjećamo inspektori FVO-a u BiH su boravili od 25. ožujka do 3. travnja 2014-te godine, radi ocjene ispunjenosti uvjeta za izvoz krumpira u zemlje EU. Nalazi inspektora naći će se pred članovima nadležnog odbora.

„Bilo je raznoraznih obećanja i kalkulacija, na koja nismo previše obraćali pažnju. Ovo je prvi pouzdan znak da se stvari kreću s mrtve točke. U slučaju da konačna ocjena bude pozitivna bit će to snažan poticaj povrtlarima ne samo Zapadne Hercegovine nego cijele BiH, jer će se odobrenje odnositi na cijelu državu“, ističe Dubravko Vukojević predsjednik Udruge poljodjelaca Županije Zapadno-hercegovačke.

Inače, spomenuta Udruga, te Seljački savez Federacije uz pomoć u prvom redu pojedinaca iz stručnih službi i nadležnih ministarstava na razini Federacije i BiH, u proteklih tri – četiri godine često su djelovali samoinicijativno tražeći i lobirajući za rješavanje problema izvoza krumpira u zemlje EU. Problem je kulminirao nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU, što je posebice pogodilo proizvođače mladog krumpira Ljubuškog kraja i juga Hercegovine, koji su najednom ostali bez tradicionalnog – hrvatskog, tržišta. Ukoliko iz Bruxellsa, stigne odobrenje u nekim dijelovima Hercegovine sigurno će se slaviti. Podsjećamo, BiH nije dobila odobrenje za izvoz mlijeka, pa bi odobrenje za izvoz krumpira u EU, bilo prvi značajan pomak za posustali agrar.

Predsjednik Vukojević uz predočavanje poziva s dnevnim redom, ne krije da su već poduzeli mjere kako bi se Marijana Petir zastupnica u Parlamentu EU ispred HSS-a Hrvatske, inače članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj ispred Kluba Europske pučke stranke, upoznala sa situacijom i naravno djelovala u prilog davanja „zelenog svjetla“ bh. krumpiru.
D. Musa / VL

Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)