Hrvati neće plaćati RTV pretplatu bez svog kanala

Borjana Krišto je zatražila izmjene zakona kojima bi se omogućilo Hrvatima kao konstitutivnom narodu da imaju RTV kanal na svom jeziku. "Dok se tako ne uredi ova oblast, hrvatski narod neće plaćati RTV pretplatu", rekla je Krišto.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je, zbog nedovoljnog broja glasova iz Republike Srpske i nakon višesatne polemike, uputio na usuglašavanje Kolegiju ovog doma Prijedlog odluke o iznosu RTV takse, kojim je predviđeno da taksa i dalje ostane 7,5 KM. Federalna televizija i BHRT dostavili su Parlamentarnoj skupštini mišljenje da visina RTV takse ostane ista, ali da se više pažnje treba posvetiti načinu ubiranja RTV takse, što predstavlja veliki problem.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a smatra kako RTV taksu "ovakvim javnim servisima kakvi jesu ne treba da plaćaju građani, već oni u čijoj su službi ti servisi". Tvrdi da službe naplate RTV takse ne vrše prijenos prikupljenih sredstava preko inkasantske službe na jedinstveni račun, odakle se vrši preraspodjela po principu definiranom zakonom.

"RTRS i FTV ta sredstva zadržavaju na svojim računima i na 31. prosinca 2014. godine dug RTRS i FTV prema BHRT iznosio je 6.353 848 KM, od čega je dug RTRS 5.374 594 KM, a FTV 979.154 KM. Nažalost, direktor RTRS nije ispunio svoju zakonsku obvezu jednom godišnje dostaviti izvješće o radu i planu rada. Oko 70 posto novca emiteri koriste za plaće. Obvezni su koristiti 60 posto novca za proizvodnju vlastitog programa, a koriste ga za kupovinu skupih turskih serija i u osobne svrhe rukovodstva", kazala je Pandurević. Ona je kazala da RTV taksu nije plaćala te kako je neće ni plaćati.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BiH, smatra kako građani RS ne trebaju plaćati RTV taksu, jer je RTRS stranački servis SNSD-a, pišu Nezavisne.

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma iz HDZ-a BiH, iznijela je niz zamjerki na rad Javnog RTV sustava BiH, tražeći izmjene zakona kojima bi se omogućilo Hrvatima kao konstitutivnom narodu da imaju RTV kanal na svom jeziku. "Sve dok se tako ne uredi ova oblast, hrvatski narod neće plaćati RTV pretplatu", rekla je Krišto i dodala da u BiH ne postoji zakonska osnova za naplaćivanje RTV takse.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH, pozvao je na poštivanje postojećih zakona. "Nepoštivanje postojećeg sustava pravdati zagovaranjem promjena dok o njima nije postignut dogovor, vodi u anarhiju", upozorio je Džaferović. On je podsjetio kako 26. travnja ističe ugovor javnih emitera s telekom operaterima o ubiranju RTV takse putem računa za telefonske usluge, nakon čega bi, ukoliko Vijeće ministara i Parlament ne poduzmu nešto, javni RTV servisi mogli doći u nezavidnu situaciju.

Saša Magazinović iz SDP-a BiH smatra kako ima ljudi u medijima koji misle da su četvrti stup vlasti i tako se ponašaju. "Kada bismo to analizirali, oni i jesu to. Ima medija koji postavljaju i smjenjuju", konstatirao je Magazinović.

Objavi komentar

0 Primjedbe