KAO I KOD NAS: Pobuna mještana protiv vodstva MZ

Svakodnevno možemo čitati o sukobima i problemima između stanovnika neke MZ i seoskih "glavara". Najnoviji primjer je gotovo preslika naše MZ Šipovača-Kašče pa ga stoga prenosimo. O čemu se radi pročitajte u nastavku...
 . . .

Zbog nezakonite radnje i teške zloupotrebe položaja i ovlasti pojedinih rukovoditelja MZ Mokro kao i činjenicu da MZ Mokro i dalje nema Statut te je samim time i dovedeno pitanje legalnosti rada ove mjesne zajednice, Udruga građana “Ostajem ovdje” traži povlačenje s dnevnog reda 26. sjednice G.V. Široki Brijeg, zakazane za 27.03.2015. godine 5.točku dnevnog reda: „Prijedlog Odluke o osnivanju Mjesne zajednice Brig“, piše SirokiBrijeg.info.

Udruga građana “Ostajem ovdje” između ostaloga se pita; “Kako je moguće da općinski načelnik, sada gradonačelnik, gospodin Miro Kraljević, nije vidio čuo niti osjetio sve ove naše probleme? Iako je na iste bio višekratno dobronamjerno upozoren!”

No, pozdravili su inicijativu za odvajanjem i formiranjem nove MZ „Brig“ te im poželili svako dobro kao svojim dragim sugrađanima i župljanima, da bi u budućnosti zajednički doprinosili boljoj budućnosti naših mlađih naraštaja na zasadima naših zajedničkih vrednota.

Na redakcijski mail portala SirokiBrijeg.info stiglo je priopćenje iste, kao i dopis koji će se naći na stolu 26.sjednice Gradsko vijeće Širokog Brijega u petak 27. ožujka 2015. godine te kao tavkog vam prenosimo u cijelosti.

Poštovani,
Prinuđeni smo reagirati na ovaj način, jer smo kao građani ovoga Grada, odnosno Mjesne zajednice „Mokro“ onemogućeni u ostvarivanju svojih temeljnih ljudskih, političkih i socijalno-ekonomskih prava, a u vezi s postupkom izdvajanja iz postojeće Mjesne zajednice „Mokro“ i formiranja nove Mjesne zajednice „Brig“.

Najprije izražavamo dužno i osobito poštovanje svim vijećnicima Gradskoga vijeća, koji su i naš „mokarski“ izravni demokratski mehanizam putem kojega namjeravamo zaštiti demokratske stečevine vladavine prava i funkcioniranja pravne države na području naše mjesne zajednice i grada u cijelosti.

Poznato je koliku su cijenu platili širokobriježani i ostali demokratski orijentirani građani naše hrvatske grude, hercegovačke i širokobriješke, u borbi za ljusko dostojanstvo i slobodu svetu, a protiv svih totalitarnih ideologija (komunističke i fašističke) i njihovih etatističkih, režimskih eksponencija.

Danas kada smo u situaciji da „sami“ razvijamo institucionalne kapacitete na razini jedinica lokalne i mjesne samouprave i oblikujemo dinamiku i procese društvenog i ekonomskog razvoja, dakle, oslobođeni ideoloških totalitarizama, čini se da ne znamo na najbolji način koristiti to Božije davanje, „sami“, demokratski graditi širokobriješke institucionalne kapacitete“ tu stečevinu slobode u nazovi ostvarenoj demokraciji, zalivenoj krvlju naših hrvatskih branitelja, između ostalog i „Mokrana“ i „Brižana“.

Gledajući tom dioptrijom, u odnosu na institucionalnu podlogu, građani Širokog Brijega, (tako „Mokrog“ i „Briga“) nemaju niti jedan načelan i ozbiljan razlog za socijalnom napetošću čije je izvorište zakonski položaj mjesne samouprava u sastavu lokalne samouprave.

Uvaženi gradski vijećnici,
Međutim, socijalna napetost i njene negativne psihološke silnice i ogromno nezadovoljstvo postoji kod velikog broja građana MZ „Mokro“.

Kada govorimo o nezadovoljstvu, onda ističemo da nezadovoljstvo konkretnih žitelja Mokrog ne postoji zbog legalne i legitimne inicijative građana Pribinovića, Briga, Buhačevine, Ljuteša, Marušića za izdvajanjem u samostalnu mjesnu zajednicu „Brig“.

Takvu inicijativu kao ideju, interes i objektivnu potrebu zainteresiranih građana za novu mjesnu zajednicu“Brig“, mi koji ostajemo u MZ „Mokro“ apsolutno podupiremo, jer tako žele naši dojušerašnji članovi mjesne samouprave. Oni nikuda ne idu, ostaju nam susjedi i sugrađani, rodbina i prijatelji, stanovnici Grada Širokog Brijega.

Način na koji se odvijaju aktivnosti izdvajanja iz postojeće i postupak osnivanja nove mjesne zajednice, sa stajališta poštivanja pravila postupka ovih legitimnih aktivnosti – ne možemo podržavati, jer te aktivnosti iako legitimne sa stajališta zastupanja interesa, nisu provedene na legalan, zakonit, stručan i pravilan način.

Odgovornost za takvo nezakonito i neodgovorno postupanje u vezi sa postupkom rješavanja ove inicijative za osnivanjem nove mjesne zajednice „Brig“ izdvajanjem iz postojeće MZ „Mokro“, prije svega poziva na onima kojima je zakonska obveza poštivati načelo zakonitosti, ali i sva ostala načela koja podrazumijeva vladavina prava i pravna država, pa do moralnih načela koja vrijede u državnoj službi, nevezano je li to lokalna samouprava ili mjesna samouprava. I jedna i druga oblasti dio su iste nomenklature po kojoj se prepoznaje vladavina prava temeljena na zakonima i pravilima struke.

Od Ustava Federacije BiH, do županijskog Zakona o lokalnoj samoupravi, do seta zakona o državnoj upravi i državnoj službi u Federaciji BiH, kada je u pitanju općina odnosno Grad, STATUT je njihov krajnji izraz usuglašenosti odnosno pravne konzistentnosti i de facto predstavlja lokalni USTAV, čiji se dio proteze i na mjesnu zajednicu u kojoj građani najneposrednije ostvaruju svoje interese i potrebe, neka elementarna prava i obveze.

Već duži niz godina (15-tak godina) građani MZ Mokro, su onemogućeni za aktivnu ulogu u kreiranju mikro politika, interesa i potreba. Više je tu uzroka, objektivne i subjektivne naravi, desetljetne predratne izopćenosti negativnom ideološkom selekcijom, ratnih događaja i općenacionalnog prihvaćanja HDZ-a kao pokreta u borbi za slobodu od agresora, pa do izvojevanog političkog subjektiviteta i prava na konstitutivnost, kojim kapacitetom je legitimirana stranačka predstavnička funkcija odobrovoljene nacionalne demokracije u ime hrvatskog naroda, tako i svih „MOKRANA“, što je glavnim razlogom opuštenosti i uljuljkanosti mjesnog stanovništva u odnosu na dinamičnu političku zbilju društvenih procesa. Građani Mokrog su jednostavno i naivno, u povjerenju, prepustili „vlast“ i društvenu brigu neodgovornim pojedincima iz mjesne samouprave, cijeneći da ih kao članovi „vladajućih čimbenika“ neće prevariti, usljed čega su nasamareni i postali usputni saputnici političkog života općenito na području Grada Širokog Brijega.

Priznajući i vlastitu krivicu, na abolira nas da Vam uvaženi vijećnici Gradskog vijeća, iznesemo argumentaciju koja sasvim jasno i utemeljeno govori o mnogim nepravilnostima i nezakonitostima i nemoralu, kada je u pitanju rad predsjednika Mjesne zajednice Mokro, gospodina Dražena Čolaka. K tomu pridodajemo iste kvalifikacije za sve one koji su odgovorni za nadzor nad radom predsjednika MZ, a prije svega nad zakonitim uspostavljanjem mjesne zajednice sa svojstvima pravne osobe, sukladno županijskom Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutom Grada Širokog Brijega (prije Statutom općine Široki Brijeg).

Nesporno je da je MZ „Mokro“ osnovana Odlukom općinskog vijeća Široki Brijeg, temeljem postupka predviđenog odredbama općinskog Statuta.

Međutim, Vijeće MZ i Zbor građana nikada do dana današnjeg 24.03.2015. godine, nisu usvojili niti vidjeli STATUT mjesne zajednice. Niti jedan od bivših i sadašnji Predsjednik MZ Mokro, nije predložio Statut MZ, na način kako to predviđa Statut općine odnosno Grada Široki Brijeg. Dakle STATUT MZ Mokro ne postoji, iako su pojedini članovi Vijeća MZ to višekratno tražili. Predsjednik Dražen Čolak je izbjegavao donošenje toga temeljnog pravnog akta mjesne zajednice, iz njemu poznatih razloga, i svi se svode na nezakonitost, samovolju, bahatost i zlouporabe službenog položaja i ovlasti po više osnova, a pojedini postupci imaju i obilježja bića kaznenog djela, kao što je zlouporaba pečata mjesne zajednice, manipulacija s financijskim sredstvima, neodržavanje niti jednog sastanka na razini Vijeća MZ i Zbora građana.

U svome radu i djelovanju Predsjednik mjesne zajednice Dražen Čolak, morao se prodržavati pravila rada utemeljenih na STATUTU MZ, koji je morao biti usuglašen s Statutom općine odnosno Grada Širokog Brijega. Obzirom da Statut MZ nikada nije donešen, isključivo uzurpacijom moći i pokroviteljstvom nad tom uzurpacijom od mjerodavnih iz općinske vlasti, nisu ustanovljena ni pravila rada u MZ Mokro, tako da je svo vrijeme prethodnog Predsjednika Zorana Sliškovića i sadašnjeg Dražena Čolaka, na djelu najcrnja samovolja, anarhija i teške zlouporabe službenog položaja i ovlasti.

Faktički nemamo drugih argumenata osim navedenih, kojima bi iole pohvalili rad Predsjednika MZ. Pitamo se, kako je moguće da općinski načelnik, sada gradonačelnik, gospodin Miro Kraljević, nije vidio čuo niti osjetio sve ove naše probleme? Iako je na iste bio višekratno dobronamjerno upozoren!

Koji su motivi održavanja stanja bezakonja, anarhije i palanačkog voluntarizma u povjesnom Mokrisku, koja obezvrijeđuje i denominira kulturno civilizacijsko i nacionalno povjesno zrenje „mokrana“ i „širokobriježana“, osim onih motiva koji su skriveni duboko u sebeljublju, pohlepi i samosviđanju.

Tužno je i žalosno što ove retke moramo pisati, jer još više rastužuje činjenica o sumnji da ovi letci neće biti ni čitani, osim od strane časnih izuzetaka koji su zabrinuti za stanje svijesti, duha i položaja vlastitih sugrađana da na ovaj način nešto kažu o sebi i svojim problemima.

I posljednja legitimna inicijativa dijela građana o izdvajanju iz MZ „MOKRO“ i formiranja nove MZ „Brig“, ne bi bila uopće predmetom ovoga pisma da je kojim slučajem poštovana demokratska procedura i pravila postupka utemeljena na zakonu, statutima Grada Široki Brijeg i MZ Mokro, koji STATUT nikada nije ni donesen.

Prema tome, sve radnje u vezi s navedenom inicijativom pravno su nezakonite jer su zaobiđene predviđene STATUTARNE procedure, što je veliki propust mjerodavnih gradskih službi za upravu i obvezatnih trijaža od strane stručnih tijela Gradskoga vijeća Široki Brijeg, koje su samo iskoristile Dražena Čolaka za ovjere pečatom, MZ Mokro, nezakonitoga postupka rješavanja inicijative građana navedene u vezi ovoga zahtjeva. NIJE ISPOŠTOVANA NITI JEDNA ZAKONSKA NI STATUTARNA ODREDBA GRADA – POGLAVLJE VIII – Mjesna samouprava, čl.66 do 87, kao i Poglavlje IX – IZRAVNO SUDJELOVANJE GRAĐANA U ODLUČIVANJU O LOKALNOJ SAMOUPRAVI, čl. 88. do 97. Statuta Grada Široki Brijeg.

Statut Mjesne zajednice „Mokro“ nitko nije ni vidio, dakle, ne postoji. Mjesna zajednica je onemogućena da funkcionira na bazi zakona, Statuta i u interesu svih građana.

Na bazi kojih su PRAVILA onda provedene procedure prihvatanja inicijative građana, donošenja predmetnih zaključaka i prijedloga 5. Točke dnevnog reda za 26. Sjednicu Gradskoga vijeđa Široki Brijeg? Kako je to moguće, ljudi moji, rekao bi pokojni Mladen Delić! Za koga radi Dražen Čolak uzurpator i podanik netransparentnim interesima samosviđajućih pojedinaca? Za građane MZ Mokro, čiji je moralno i formalno posrnuli predsjednik, ne radi, proizvodi im samo štete s nesagledivim posljedicama.

Našim susjedima, nositeljima inicijative za odvajanjem i formiranjem nove MZ „Brig“ želimo svako dobro kao svojim dragim sugrađanima i župljanima, da bi u budućnosti zajednički doprinosili boljoj budućnosti naših mlađih naraštaja na zasadima naših zajedničkih vrednota. Ujedno ističemo potrebu pravednog rješenja zajedničkih interesa i „onih koji ostaju“ i „onih koji odlaze“. Svakako nam je živjeti u zajedničkom voljenom Gradu Široki Brijeg“.

Radi toga, zbog zaštite zakonitosti i spriječavanja zlouporaba službenog položaja i ovlasti, nestatutarnim postupanjem, više aktera u rješavanju ove pravne stvari, istodobno zaštite i usklađivanja interesa, prava i obveza građana koji se žele izdvojiti i formirati novu MZ „Brig“, i onih građana koji ostaju u sastavu stare MZ „Mokro“, zahtijevamo od Gradskoga vijeća, predsjednika i vijećnika, da povuku predmetnu točku dnevnog reda i odlože njeno razmatranje dok se ne provedu zakonske i statutarne procedure temeljem kojih će se na zadovoljstvo svih strna u postupku, pravedno i korektno riješiti sva pitanja od interesa za budući održivi razvitak obje mjesne zajednice i Grada Širokog Brijega kao prestižne jedinice lokane samouprave u Županiji i Bosni i Hercegovini općenito.

Ukoliko Gradsko Vijeće Širokog Brijega ne razmotri naš zahtjev i iznesene argumente, ne povuče spornu točku s dnevnog reda i zauzme se za vraćanje prethodnog postupka u okvire zakona i Statuta, radi pravilnog i pravednog rješavanja predmetne stvari, bit ćemo prinuđeni koristiti sva dozvoljena pravna sredstva koja nam zakonski stoje na raspolaganju, radi zaštite zakonitosti i spriječavanja zlouporabe službenog položaja i ovlasti i ostvarenja pravednih interesa svih zainteresiranih strana u ovome slučaju.

Ujedno zahtijevamo da nas pozovete kao Inicijativni odbor građana koji ostaju u stroj MZ Mokro na 26. sjednicu G.V. Široki Brijeg.

INICIJATIVNI ODBOR,

UDRUGA „OSTAJEM OVDJE“

Objavi komentar

0 Primjedbe