Ljubušaci nezadovoljni raspodjelom Federalnih ministarstava

Konačno je dogovorena raspodjela ministarskih fotelja u Federaciji BiH. HDZ BiH, SDA i Demokratska fronta dobit će po pet ministarstava, dok će jedno ministarstvo biti zajedničko, odnosno imenovat će ga premijer na prijedlog HDZ-a BiH.

"U najkraćem to je na tragu dogovora od par dana koji je maloprije potvrđen kroz naše razgovore, s tim da su ovi zadnji bili telefonski i sa jednim i sa drugim partnerom. U konačnici dogovorili smo se da smatramo da je dogovor napravljen i da se može ići u pripremu imena kandidata prema predsjedniku FBiH kako bi već u ponedjeljak mogli sazvati sjednicu Zastupničkog doma i imenovati Vladu FBiH", kazao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Prema njegovim riječima oko ministarstva financija je postignut kompromis na način da će on imenovati ministra, a suglasnost na to imenovanje će dati Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i Željko Komšić, predsjednik DF-a.

"Mi smo dobili Ministarstvo financija, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture i sporta. S tim da ću ministra financija predložiti ja, a njih dvojica (Izetbegović i Komšić, op.a) će dati suglasnost na tog ministra, tako da to bude zajednički kandidat kojeg ja predlažem, time smo napravili jedan kompromis i time formalno završili priču o formiranju Vlade FBiH" - rekao je Čović.

Tako bi dva, za većinu Ljubušaka najbitnija ministarstva - Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo branitelja i invalida domovinskog rata trebali dobiti SDA, odnosno DF Željka Komšića, bivšeg nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kako općina Ljubuški spada među općine sa najvećim brojem branitelja-invalida kojima su ukinute invalidnine, a stanovništvo se pretežito bavi poljoprivrednom djelatnosti, ta dva ministarstva godinama su "rak-rana" Ljubušaka. Stoga je većina njih nezadovoljna ovakvom raspodjelom ministarskih fotelja.

"Očekivali smo barem jedno od ta dva ministarstva, ovo nije ono za što smo se godinama borili", "Opet 'izvisiše' branitelji i poljoprivrednici", "Gotovo je, možemo pakirati kofere za zapad", samo su neki od komentara nezadovoljnih Ljubušaka nakon dogovora stranaka o raspodjeli ministarstava.

Objavi komentar

0 Primjedbe