Klobuk proslavio blagdan sv. Marka uz vjerske, sportske i zabavne sadržaje

Raznovrsniji uvodni i po broju sudionika skromniji kulturno-umjetnički dio, bila bi kratka ocjena ovogodišnje proslave blagdana sv. Marka u prostorno ponajvećem zapadno-hercegovačkom selu Klobuku. Blagdanska svetkovina započela je tradicionalnim blagoslovom polja u Kapel Mahali, jednom od dvanaest zaselaka Klobuka, a nastavila se u popodnevu u župnoj crkvi Marije Pomoćnice u središtu sela. Koncelebrirano misno slavlje uz mjesnog župnika fra Roberta Jolića, predvodio je posuški franjevac fra Mario Knezović. Misno slavlje nastupom su uveličali sjemeništarci Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ iz Travnika.

Nakon misnog slavlja na igralištu uz osnovu školu, slijedio je kulturno zabavni program. Na početku okupljene Klobučane i njihove brojne goste, pozdravio je Goran Šimunović predsjednik Vijeća MZ Klobuk. Osvrćući se na ne baš uspješna protekla dva, tri desetljeća u kojima je Klobuk demografski skoro prepolovljen, Šimunović je poručio: „Pustite mladost da odlučuje o svojoj budućnosti.“

Dok su poduzetni članovi Lovačke sekcije uz pomoć profesionalnog kuhara, pripremali objed za masu od preko petsto posjetitelja kulturno umjetnička društva – „Sveti Ivan Krstitelj“ iz Ružića, „Fra Ivan Ančić“ iz Kongore (općina Tomislavgrad) i „Veljaci“ iz susjednih Veljaka. I dok je folklorni dio bio kraći od uobičajenog, uočljivo da je sportski sve širi. U malonogometnom natjecanju klobučkih zaselaka prvo je bilo Osoje, druge Poljane, a treća Dabrnja. U stolnom tenisu prvo mjesto osvojio je Marko Čuljak, drugi je bio Ante Petrović, a treći Ivan Čuljak. Najuspješniji u pogađanju prečke s devet metara bio je Žan Rašić itd. Najuspješnijima pripali su pehari i sportska oprema.

Kao i ranijih godina posebno bogata bila je nagradna igra s čak pedesetak nagrada. Među njima bilo je egzotičnih kao što su tradicionalni paket 'škije', kamion pržine, boca plina, povratna karta za Zagreb ili Njemačku i slično. U zabavnom dijelu programa nastupila je grupa „Trocadero“ iz Širokog Brijega, a program je vodila Lucija Petrović.

Uglavnom, mještani Klobuka bili su suglasni – "da nije sv. Marka trebalo bi ga izmislit.“ Naravno, pri tome su imali na umu da je to jedna od rijetkih prigoda kada se sretnu i porazgovaraju, te da ugoste prijatelja i poznanike iz okolnih mjesta. Na proslavi svetkovine sv. Marka, Klobučanima su se pridružili Nevenko Barbarić načelnik i Tihomir Kvesić predsjednik OV Ljubuši, pa Toni Kraljević i Zdravko Boras ministri financija, odnosno policije Županije Z-H i drugi.

D. Musa / VL / Lj::portal

Objavi komentar

0 Primjedbe