In memoriam: Luka Vukojević, hrvatski jezikoslovac i kroatist

24. lipnja 2011. prije četiri godine, preminuo je Luka Vukojević iz Šipovače, hrvatski jezikoslovac i kroatist.
 
Rodio se je 7.listopada 1955. u Šipovači gdje je pohađao osnovnu školu, a Gimnaziju u Ljubuškom. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1979. završio je studij kroatistike i filozofije.

U Osijeku je radio na Pedagoškome fakultetu od 1980. do 1987. godine. Ondje je magistrirao 1985. godine na temi Lingvometodički pristup nezavisnosloženoj rečenici. Potom je otišao raditi u Francusku, u Toulouse, gdje je radio na tamošnjem sveučilištu kao lektor hrvatskoga jezika od 1987. do 1991. godine.
 
Nakon toga se je vratio u Hrvatsku, gdje je od 1991. godine do umirovljenja radio na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Doktorirao 2005. temom "Izražavanje posljedičnih odnosa u hrvatskome standardnom jeziku". Na poslovima jezičnog normiranja surađivao je i sa Zavodom za norme te uvelike pridonio uređivanju nazivlja određenih struka i područja.

Napisao je brojne stručne članke iz područja standardologije i sintakse. Napisao je najveći dio najopsežnijega hrvatskog jezičnog priručnika - djela Hrvatski jezični savjetnik iz 1999. gdine. Jednim je od autora knjige Jezični savjeti iz 2010. godine.

Smrću Luke Vukojevića hrvatsko je jezikoslovlje izgubilo iznimno nadarena jezikoslovca, jednoga od najboljih poznavatelja standardnojezične norme i vrsnoga sintaktičara.

Njegov veliki doprinos u Hrvatskome jezičnom savjetniku pridonio je tome da je jedan od najcitiranijih kroatista.

Objavi komentar

0 Primjedbe