Poljoprivrednicima niti marka poticaja za 2015. godinu!

U sveopćem beznađu i kroničnoj nelikvidnosti u našoj zemlji gotovo svake godine najdeblji kraj izvuku poljoprivrednici, a iznimka nije niti prvih pola godine 2015.

Kako nam je potvrdio Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije, u ovom entitetu poljoprivredni proizvođači na ime poticaja za 2015. nisu dobili niti jednu jedinu marku.
- Ne trebam posebno podcrtavati u kakvoj se situaciji trenutačno nalaze proizvođači. Nažalost, i ova godina prolazi slično kao i mnoge prije nje – u agoniji i produbljenju ambisa u kojem se nalazimo već jako, jako dugo, kaže Muslimović.

Dalje ne ide

Ono što je dodatno poražavajuće u cijeloj priči jeste činjenica kako domaći proizvođači potražuju zaostatke za proizvodnju iz prošle godine, a i ti iznosi su milijunski. Nadalje, kako smo već ranije pisali, poljoprivrednicima, prema njihovim tvrdnjama, nije isplaćeno oko 25 milijuna maraka za kapitalna ulaganja.
- Prvo što ćemo učiniti je još jednom upozoriti federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i cijelu Vladu FBiH kako ovako dalje ne može. Nas ne zanima što je bilo prije, što se događa sad, nego nas samo zanimaju naši poticaji, kategoričan je Muslimović. Dakle, prvi njihov zahtjev jeste da se napokon usvoji program poticaja za tekuću godinu i promptno krene u isplatu svih zaostataka. Uz to Muslimović dodaje kako mu je dosta toga da poljoprivrednici uvijek budu “zadnja rupa na svirali” te kaže kako će se uskoro odlučiti o daljnjim koracima koje će poduzeti kako bi zaštitili svoj dignitet.

Neiskorišteni potencijali

Nesporna je činjenica kako upravo u poljoprivredi u BiH leži ogroman potencijal koji je od rata do danas, dakle dvadesetak godina, gotovo u potpunosti neiskorišten. Ukoliko bi se napokon prestalo prema ovoj gospodarskoj grani ponašati maćehinski, i površnom poznavatelji prilika u BiH jasno je kako bi bh. poljoprivreda mogla zadovoljiti većinu potreba domaćeg tržišta te biti generator povećanja zaposlenosti.
- Domaća poljoprivredna proizvodnja ima ogromne potencijale, ali oni su dugogodišnjim zanemarivanjem i dan danas uvelike neiskorišteni, smatra Muslimović. Hoćemo li napokon zatvoriti to tužno poglavlje zanemarivanjima svega što ima potencijala u BiH i krenuti nekim drugim, uspješnijim putovima, trenutačno je jako upitno.

Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe