Nevenko Herceg: Gospodarstvo ispred politike

Šipovčanin Nevenko Herceg čekao je skoro godinu dana da preuzme kormilo Vlade HNŽ-a. O tome što planira raditi, koji su ciljevi, ašto su prioriteti nakon što ga je Skupština HNŽ-a potvrdila za predsjednika Vlade HNŽ-a govorio je za Večernji list.

*Gospodine Herceg, kao prvo, čestitke na imenovanju. Što će biti prioritet vaše Vlade?
Prioritetni cilj Vlade je zaustavljanje negativnih trendova, konsolidacija stanja, a zatim stvaranje ambijenta za ozbiljniji gospodarski razvoj i napredak, odnosno osiguravanje zakonodavnog okvira i poticajnog ambijenta za razvoj konkurentnog, društveno i okolišno odgovornog, na znanju utemeljenog i izvozno orijentiranog tržišnog gospodarstva. U tome moramo uspjeti.

*Mnogi ranije u tome nisu uspjeli. Što će se promijeniti kako biste uspjeli?
Svjesni smo da to nije lako, niti će biti lako. S tim saznanjem, ali i s opreznim optimizmom, spremni smo preuzeti odgovornost za reformske procese kako bi gospodarstvo stavili ispred politike i inicirali ozbiljniji gospodarski razvoj županije u interesu njezinih građana.

*Što je s proračunom HNŽ-a? Hoće li biti rebalansa?
Prvi korak je daljnja stabilizacija proračuna, smanjenje javne potrošnje, provedba restriktivne politike proračunskih ušteda gdje god je to moguće i ravnomjerna raspodjela tereta krize. Nastavno, fiskalnu konsolidaciju i jačanje prihodovne strane ostvarivat ćemo i pojačanim aktivnostima na poboljšanju naplate javnih prihoda, ali i kroz pojačanu kontrolu trošenja javnih sredstava. Svjesni smo kako je proračun za 2015. daleko od razvojnog i investicijskog. Planiran je da bude stabilizacijski, uravnotežen i nadasve održiv u postojećim fiskalnim okolnostima. To podrazumijeva dosljednu primjenu Zakona o proračunima u Federaciji BiH kojim je propisano da proračun mora biti uravnotežen tako da ukupni prihodi i primici pokrivaju ukupne rashode i izdatke, odnosno, kako narod kaže, moramo se pokriti koliko smo dugi. U slučaju deficita, a to je već sada izvjesno, ova Vlada neće bježati od rebalansa.

*Naslijedili ste i tisuće tužbi. Što s tim?
Ova Vlada u naslijeđe dobiva nekoliko tisuća tužbi proračunskih korisnika zbog kršenja odredbi radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora, ali i veliki dug prema već pravomoćnim sudskim odlukama, što značajno ugrožava stabilnost proračuna. Na tom tragu, želim naglasiti namjeru ove Vlade da odmah na početku mandata uspostavi socijalni dijalog s granskim sindikatima kojima je Vlada poslodavac. Od njih očekujemo da pokažu razumijevanje za trenutak u kojem se nalazimo te da u svojim očekivanjima budu razumni i usklade ih sa stanjem proračuna.

*Kakve promjene će biti u administraciji?
Javna uprava mora biti transparentnija, otvorenija, odgovornija. I to će se dogoditi.

Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe