U Veljacima proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja

U župi Veljaci svečanim misnim slavljem, pučkom misom, koje je, u koncelebraciji s više svećenika, predvodio fra Bože Milić, župnik župe Drinovci, proslavljen je blagdan zaštitnice župne crkve - Gospa od Zdravlja.


Crkva je bila premala za mnoštvo vjernika župe Veljaci te vjernika ostalih ljubuških župa koji su pohodili župnu crkvu.

Misa za slavlje
Fra Milić u svojoj veoma dojmljivoj propovijedi govorio o važnosti zdravlja te poimanja zdravlja i života uz poruku da se prestanu ljutiti na život u kojem često rade na korist svoje štete.

Misno slavlje, svojom pjesmom je uveličao i pjevački zbor. Na kraju mise uslijedile su pozdravne riječi i zahvala svima koji su pridonijeli da se blagdan zaštitnice župne crkve proslavi na dostojanstven način, dok je na večernjoj misi, koju je predvodio don Marin Karačić, uslijedio blagoslov djece, a zatim i koncert.


U susret blagdanu Gospe od Zdravlja upriličena je trodnevna priprava koja je uz krunicu i svete mise uključivala i tribine za vjernike.

“Na ovogodišnjoj proslavi blagdana zaštitnice župne crkve te na trodnevnoj pripravi bilo je više vjernika nego prošlih godina. Sveti Ilija je zaštitnik župe, ali Gospa od Zdravlja ima snažniji duhovni karakter, puno je bliža župljanima i više je pobožnosti vezano uz Gospu od Zdravlja negoli za svetkovinu svetog Ilije“, kazao je župnik fra Ljubo Kurtović.

Najstarija župa u Hercegovini
Župa Pohođenja Blažene Djevice Marije – Veljaci je najstarija župa u Hercegovini. Veljaci se prvi put kao selo spominju u 14. stoljeću u povelji bosanskoga kralja Stjepana Dabiše. Između ostaloga, on kćeri Stani daruje "naše selo gospodsko u Humskoj zemlji po imenu Velijake".

Prvi put se župa Veljaci pod tim imenom spominju 1599. Bila je to velika župa, a iz nje su fratri pastoralno opsluživali katolike na području Ljubuškog i Vrgorca u susjednoj Hrvatskoj.

Danas župa broji više od 2.500 župljana, a čine je, pored Veljaka, susjedna mjesta Orahovlje, Grab i Vašarovići.

Milan Bebek / Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe