Vlada ŽZH: Za sto lira u sto vira

"Za sto lira u sto vira", stara je narodna poslovica koja na najbolji način opisuje vladajuće u ŽZH i njihove odluke glede 25. studenog, datuma kada polovica polovice Bosne i Hercegovine proslavlja tzv. Dan državnosti u spomen na 25. studenog 1943. kada se održalo zasjedanje ZAVNOBiH-a, najvišeg tijela komunističko-partizanskog NOP-a.

Naime, u Republici Srpskoj te na područjima u Federaciji BiH gdje su Hrvati većina, 25. studenog se ne obilježava kao Dan državnosti, već je tad običan radni dan, ali Vlada ŽZH je taj dan proglasila neradnim u našoj županiji.

Ne bi tu bilo ništa čudno da tu Vladu ne čine pripadnici hrvatskog naroda koji su prethodnih godina s gnušenjem odbijali i samu pomisao na proslavu tzv. Dana državnosti.

"S druge strane, kaže premijer Zdenko Ćosić, nezaobilazan je razlog odricanje od komunističkog i totalitarnog sustava. Rezolucijom vijeća Europe jasno se to od zemalja u tranziciji traži, a u Bosni i Hercegovini se, naglašava, događa upravo suprotno", citirali su na Federalnoj televiziji premijera Ćosića prije dvije godine kada su izvještavali o neobilježavanju tog dana u našoj županiji koji se nije obilježavao niti godinama prije. Obično su tih godina veoma svečano obilježavali 18. studenog, Dan županije i Dan Herceg-Bosne.

Županijska vlada radi zaokret protekle godina kada 25. studenog proglašava neradnim danom navodeći ga kao blagdan sv. Kate, dok je ove tek jednom rečenicom obavijestila da je neradni dan ne spominjući sv. Katu.

Ista vlast, isti ljudi, ali odluke drukčije! Zašto?

Možda su postali toliko lijeni pa koriste svaku priliku za proglašenje neradnog dana, a možda i zato što na kreiranje većina odluka u Zapadnohercegovačkoj županiji uvelike utječe sastav Federalne vlade. Godinama je vlast u ŽZH ista, ali nije na nivou Federacije i zbog toga se donose različite odluke oko ovog dana po principu:"ako 'naši' nisu na vlasti u Sarajevu, onda kontrirajmo druge, a ako jesu, onda ćemo niz dlaku partnerima drugog naroda pa makar i protivno volji našeg naroda".

Dakle, ponašanje "piškit ću-kakit ću" vladajućih u ZHŽ-u i njihove odluke su "za sto lira u sto vira".

No to je ništa u usporedbi s time što bi našu županiju tek moglo snaći u skorijoj budućnosti. Ako se nastavi ovakav trend, u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Širokom Brijegu obilježavat će se i državni praznici drugih zemalja, primjerice, dan nezavisnosti Turske ili neke druge države koja bude po volji službenom Sarajevu.

Milan BEBEK

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. dan nezavisnosti Turske ili neke druge države koja bude po volji službenom Sarajevu.
    kako neki novinar ovo moze napisati,.,ma dajte molim vas

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)