"Dani meda FBiH": Med iz Šipovače treći najbolji

U organizaciji Federalnog agromediteranskog zavod u Mostaru je održana druga po redu promotivno-ocjenjivačka izložba i stručna radionica o temi "Dani meda Federacije BiH 2015." Suorganizator ovogodišnjih Dana meda bio je Zavod za poljoprivredu iz Sarajeva, a pokrovitelj Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Skup je počeo pozdravnim obraćanjem Marka Ivanovića, ravnatelja Agromediteranskog zavoda, nakon čega su okupljene pozdravili Omer Kurtagić, v. d. ravnatelja Zavoda za poljoprivredu i Ante Bošnjak, predsjednik Saveza pčelara FBiH, piše Večernji list BiH.

Stručni skup

- Naš cilj je nadzor nad proizvodnjom meda jer je to zakonska ovlast, a prvenstveno i radi zaštite potrošača želimo naviknuti pčelare donositi med na analize u laboratorije, kazao je otvarajuću skup Marko Ivanković, a zatim podcrtao informaciju iz VTK: - Koliko god imali kvalitetnog meda, možete ga prodati na EU tržištu, uz carinsku stopu nula!" Stručni dio skupa počeo je izlaganjem Dražane Palinić koja je govorila o "Mogućnostima laboratorijskih ispitivanja meda u FBiH", a potom je o temi "Značaj peludne analize meda" govorila inž. Kristina Doko iz Zavoda. Ona je rekla kako je peludna analiza važna za osobe koje su alergične na određene vrste peluda. Harun Kurtagić obradio je temu "Tumačenje pravilnika o kvaliteti meda". Iz njegovog izlaganja može se kao zanimljivost izdvojiti da med ima "83 posto udjela šećera i manje od 17 posto vode te da uz pravilno skladištenje ne podliježe kvarenju. Nenad Smoljan i Meliha Bašić iz Edukacijskog centra za pčelarstvo Travnik predstavili su knjigu "Farmaceutski med". Završnu ocjenu dali su članovi Ocjenjivačkog suda, pčelari Stanko Čuljak iz Vinkovaca i Asmir Duraković iz Gradačca. Na ocjenjivanje pristiglo je čak 208 uzoraka meda. Taj podatak ukazuje da su proizvođači ozbiljno shvatili značenje ocjenjivanja meda. S razlogom jer se i po trenutačno važećim propisima u optjecaj ne bi smio puštati med bez deklaracije, odnosno imena proizvođača i njegovog telefonskog broja. Treći po redu Dani meda održat će se u Sarajevu, a organizator će biti Zavod za poljoprivredu.


Nagrade najboljima

Manifestacija je završena podjelom plaketa i priznanja te uručivanjem rezultata analize. U kategoriji meda od kestena prvo mjesto osvojio je Hamid Čajić iz Ilidže. Prvo mjesto u kategoriji šumskog meda osvojio je Eniz Karić iz Ključa.

Čapljinac Slaven Kordić iz Šurmanaca osvojio je naslov u kategoriji meda od kadulje. U konkurenciji livadskog meda pobjednik je Vahid Ćosić iz Jablanice. Najbolji med od bagrema je onaj Asmira Durakovića iz Gradačca, dok je pobjednik kod nekategoriziranog meda Anton i Tomislav Boras iz Vitine kod Ljubuškog, drugi je bio Anto Šakota iz Čitluka, a treći Dubravko Vukojević iz Šipovače kod Ljubuškoga.
Večernji list

Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)