Za rekonstrukciju istočne obilaznice 450 tisuća maraka

Jedan od tri velika projekta koji su planirani na području Ljubuškog je rekonstrukcija ljubuške istočne obilaznice.

Projektom je predviđeno da istočna obilaznica, odnosno Ulica bana Josipa Jelačića na regionalnoj cesti R 424, od starog kružnog toga pored stadiona Babovac do novog kružnog toka dobije novo ruho u dužini od oko dva kilometra.

Najprometnija dionica

O ovom projektu bilo je riječi na nedavno održanom predstavljanju i javnom uvidu projekata općine Ljubuški za naredno razdoblje, a predstavio ga je Dejan Rašić, stručni suradnik općine Ljubuški za stambeno-komunalnu infrastrukturu.

Na toj dionici na dva križanja, prema Metkovskoj ulici i križanju prema Bučinama došlo bi do velikih promjena. Projektom je predviđeno rješenje za križanje s Metkovskom ulicom u vidu trake s lijevim skretanjem uz semafore, dok je za križanje s Bučinskom cestom uz ovakvo rješenje predloženo i rješenje s kružnim tokom koji bi uvelike olakšalo promet.

Uz to, istočna obilaznica bi dobila nogostup i rasvjetu čime bi konačno dobila izgled kakav i doliči najprometnijoj ljubuškoj dionici na kojoj se promet uvelike povećao puštanjem u promet poddionice autoceste na Bijači.

Financijska potpora

Inače, regionalne ceste R 424 i R 425 u prošlom sazivu Vlade Federacije BiH proglašene su magistralnim cestama, no Vlada FBiH je kasnije odgodila rok primjene novoga kategoriziranja do čak 2018. godine pa su potom reagirali čelni ljudi Ljubuškog, Čitluka i Mostara supotpisavši dopis u kojem traže od resornog Ministarstva prometa i komunikacija FBiH da se cestovni pravac od Mostara preko Čitluka i Ljubuškog do graničnog prijelaza Bijača odmah prekategorizira u magistralnu prometnicu čime bi Ljubušaci mogli računati na financijsku potporu Federacije pri realizaciji projekta rekonstrukcije istočne obilaznice, a vrijednost samog projekta procijenjena je na oko 450.000 maraka.

M.Bebek / Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe