Proslava sv. Antuna Pustinjaka svake godine 'oživi' Kašče

Mještani Kašča su u nedjelju proslavili blagdan svetog Antuna Pustinjaka, zaštitnika grobljanske kapelice u kojoj je služena sveta misa u čast ovog sveca.

U prepunoj grobljanskoj kapelici koju su pohodili, pored Kaščana i kaščanskog iseljeništva, vjernici i okolnih mjesta s obje strane granice, misno slavlje je predslavio fra Ljubo Kurtović, župnik Veljaka s domaćim župnikom don Jozom Čirkom, župnikom župe Šipovača-Vojnići.

Inače, Kašče je jedino mjesto u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji koje proslavlja ovog sveca.

Fra Kurtović je u propovijedi govorio o nasljedovanju sv. Antuna Pustinjaka u svakodnevnom životu te o životu ovoga sveca.

Sv. Antun Opat, kako se još naziva, svetac je u istočnoj i zapadnoj Crkvi. Rođen je u Komi (Egipat) oko 250. godine u bogatoj i uglednoj obitelji. Nakon smrti roditelja rasprodao je sve nasljedstvo i podijelio siromasima te odselio u Libijsku pustinju sa željom da se više poveže s Bogom, gdje je ostao 20 godina. Umro je 356. godine u dobi od 105 godina. Narod ga štuje kao zaštitnika od kožnih bolesti i kao zaštitnika domaćih životinja.

Proslava sv. Antuna Pustinjaka svake godine 'oživi' Kašče, gotovo pusto, malo selo velikih ljudi,. naseljeno za vremena bježanja od Turaka.

Danas u Kašču stalno živi tek tridesetak stanovnika, dok je brojna kaščanska dijaspora 'trbuhom za kruhom' odselila put Vrgorca, Makarske, Splita...
Milan Bebek / Dnevni list

Objavi komentar

4 Primjedbe

  1. U nas ih toliko bude na užini poslije Mise na blagoslova polja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tacno si bezveze kosi dasi

      Izbriši
    2. valjda su ti na užini pametniji od tebe jer s takom pameti nije ti misto za stolom među ljudima

      Izbriši
    3. tebi Milane svaka čast da je više takvih

      Izbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)