FOTO: Poljodjelci održali prosvjed, moguća blokada cijele države, iz ministarstva poručili:"Ispravni zahtjevi bit će isplaćeni"

Poljodjelci iz Zapadnohercegovačke županije, kako su i najavili, održali su mirni prosvjed blokadom autoceste na GP Bijača.

Otprilike tri sata trajala je blokada prometa zbog neisplate poticaja za 2015. godinu, teškog stanja u poljoprivredi i, kako navode, maćehinskog odnosa Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prema poljodjelcima ove županije.

Pored žurnog obračuna i isplate poticaja za biljnu proizvodnju iz prošle godine, poljodjelci traže i izmjene pravilnika o novčanim poticajima te hitno donošenje mjera potrebnih za zaštitu domaće proizvodnje, odnosno uvođenje prelivmana ili drugih mjera koje bi omogućile rentabilnu proizvodnju.

Kako su kazali, ako se njihovim zahtjevima ne udovolji, slijedi novi prosvjed poljodjelaca, ali koji bi tada obuhvatio cijelu državu jer je poljodjelcma iskazana podrška iz ostalih poljoprivrednih organizacija u Federaciji BiH te Republike Srpske pa će vjerojatno početkom svibnja istovremeno blokirati najvažnije granične prijelaze u Bosni i Hercegovini.

A povodom današnjeg prosvjeda oglasili su se i u resornom ministarstvu.

Kako navode, u procesu kontrola utvrđeni su fiktivni otkupni blokovi otkupljivača povrća, a jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na poticaje iz Pravilnika i Programa podršci poljoprivrede jeste i ispravnost otkupnih blokova koji se dostavljaju uz zahtjev za dodjelu novčanih podrški.

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove, svojim kontrolama i dostavljenim izvještajima utvrdili su nepravilnosti kod brojnih otkupnih blokova. U proces provjere je uključena i Federalna uprava policije. Nakon okončanja procesa provjere i kontrole, svi ispravni zahtjevi bit će stavljeni na listu prioriteta i riješeni u što kraćem periodu. S druge strane zahtjevi za koje se utvrde nepravilnosti, bit će odbijeni u skladu s Pravilnikom i Programom“, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

S područja Hercegovačkoneretvanske i Zapadnohercegovačke županije dosad su odobreni zahtjevi za 36 klijenata u iznosu od 119.420,00 KM. Zahtjevi su bili uredni i bez nepravilnosti, upućeni su na trezor za plaćanje, a realizacija se može očekivati narednih dana. Ovom prilikom apeliramo na naše poljoprivrednike da dijalogom rješavamo sve probleme i otvorena pitanja s ciljem zaštite i unapređenja poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, priopćeno je iz resornog ministarstva.
Milan BEBEK










Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Tako je ljudi samo naprijed moraju nam to isplatit jer neamo od čega živitt ako treba ic pred ured ministarstva i prosvjedovat

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)