Jedni viču:"Svi su poljodjelci lopovi i kriminalci", poljodjelci prosvjeduju, a političari šute

Dok se naši poljodjelci bore za svoja zakonom zajamčena prava na poticaje, ima i onih koji na svaki mogući način žele spriječiti da ovaj kraj uprihoduje otprilike pola milijuna maraka koliko bi trebalo dobiti oko 140 uglavnom ljubuških poljodjelaca.

Tako u ministarstvo često dolaze e-mailovi i telefonski pozivi u kojima se mještane ovog kraja etiketira s "lopovi", "prevaranti", "kriminalci",... s navodima da su lažirani otkupni blokovi i štošta toga još.

Jedan takav poziv, x-ti u nizu, ministarstvo je primilo dok su poljodjelci išli tražiti svoja prava blokadom autoceste na GP Bijača.

"Svi su poljodjelci lopovi i kriminalci", kazao je u razgovoru, kako doznajemo, sredovječni žitelj Šipovače te iskazao punu podršku Šemsudinu Dediću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH u njegovom blokiranju isplate poticaja.

"Bog im pamet prosvitlija", govore mnogi za one koji poduzimaju određene akcije s ciljem neisplata poljodjelcima vrlo bitnih, mnogima i neophodnih financijskih injekcija. "Bog mu pamet prosvitlija", vjerojatno će kazati i sada za ovog 'skretničara' koji ovakvim potezima nanosi ili barem pokušava nanijeti financijsku štetu kako svojim susjedima i zajednici u kojoj živi, tako i društvu i narodu kojem pripada, ali i naposljetku samom sebi, bez obzira čeka li ili ne čeka i on sam poticaj jer je poznato koliko je važno gibanje novca.

Tih pola milijuna maraka neće spasiti živote, ali ti poticaji mnoge poljodjelce još uvijek drže na ovim prostorima i veliki su im poguranac za ulaganje u proizvodnju pred svaku sezonu. Kako nema industrije i radnih mjesta, kako nema ideja i investitora koji bi ovaj dio Hercegovine gospodarski oživjeli, gotovo jedino što preostaje je upravo poljoprivredna proizvodnja. Za nju treba novac, a novac Šemsudin ne da pa ne bi čudilo da uskoro mnogi poljodjelci bace motike te u jednu ruku uzmu putovnicu, a u drugu rječnik stranih jezika pa pravac Njemačka, Irska, Amerika...

Tako bi možda spomenuti žitelj Šipovače bio kao 'Pale sam na svijetu', na početku veseo i sretan, a kasnije tužan i usamljen, ali bez prilike za 'buđenje'.

I dok jedni vrše hajku na poljodjelce koji se za svoja prava bore prosvjedima, hrvatska politika u BiH šuti. Zašto se ne angažira oko isplate neznatne cifre novca?
Ako ne zbog odgovornosti prema svome narodu koji nestaje, onda barem radi sebe i stranačkih interesa, jer novi izbori su sve bliže...

Milan BEBEK

Objavi komentar

0 Primjedbe