MAĆEHINSKI ODNOS: Poljoprivrednici iz ZHŽ-a u utorak blokiraju Bijaču i Doljane

Strpljenje poljoprivrednika vezano za isplatu poticaja od strane federalnih vlasti, ali i općenito ignorantski odnos vlasti prema poljoprivredi, došlo je kraju tako da u utorak poljoprivredni proizvođači iz ZHŽ-a izlaze na blokade graničnih prijelaza Bijača i Doljani.

Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca u ZHŽ, kaže kako je očito da se u ovoj državi nikoga ne doživljava ozbiljno ukoliko ne izađe na ulice, ali kako je poljoprivrednicima dosta ulica i žele biti na svojim njivama i pošteno zaraditi za život.

– Naši zahtjevi su odavno jasni – hitna isplata poticaja, pod hitno mijenjati dosadašnju apsurdnu praksu da proizvođač odgovora za otkupne blokove, uvođenje sezonskih zaštita. Kada su u pitanju otkupni blokovi, moram kazati kako se federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva igra nadležnosti ministarstva financija, a sve preko leđa poljoprivrednika, poručio je Vukojević.

Urušavanje poljoprivrede

Kategorički tvrdi kako odluke resornog ministarstva FBiH vode ka tomu da se u potpunosti ukine domaća proizvodnja.

– Na ove niske cijene, na porozne granice preko kojih ulazi što god hoće, na CEFTE i ostale ugovore koji su s naše strane bjanko potpisivani mi smo u situaciju da i ono malo poticaja od par tisuća maraka koje nas je držalo ne dobivamo, nego prava moramo tražiti na ulicama. Ovo je samo još jedna poruka svakome u ovoj državi da idu odavde, istaknuo je Vukojević.

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, jučer je na konferenciji za novinare pak predstavio rezultate rada ovog ministarstva u 2015. godini. Prema njegovim riječima, aktivnosti s ciljem osiguranja uvjeta za bolji životni standard rezultirale su sa 625 registriranih obrta i otvaranjem 1.384 radnih mjesta. Uz to, kaže kako je ukupna poljoprivredna proizvodnja veća za 16,5 posto u 2015. u odnosu na 2014.

– Ministarstvo je u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti od tri milijuna maraka. U obradi je još 170 zahtjeva korisnika koji su ispunili uvjete iz prvog javnog poziva, a za ovaj program u ovoj godini osigurano je dodatnih tri milijuna maraka, rekao je Dedić.

Nezakonita i neosnovana isplata

Nadalje, kaže kako se za program “Poticaja za poljoprivredu” izdvojilo 65.151.173 maraka, a ukupno je odobreno 82.508 pojedinačnih zahtjeva, poticano 120,6 milijuna litara mlijeka; 5,1 tisuća hektara pšenice i raž; 1,1 milijuna deklariranih sadnica jagodičastog voća; 7,7 tisuća grla junadi i dr. Isto tako, posebno je podcrtao važnost usvajanja Strategije razvoja poljoprivrednog sektora, dodajući kako uskoro očekuje usvajanje Prijedloga zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i četverogodišnjeg Programa ruralnog razvoja FBiH. Podsjetio je da je ovo jedino ministarstvo u Vladi u kojem nije izvršena redovna primopredaja dužnosti između ranijeg i aktualnog ministra iz razloga što se nije moglo utvrditi stanje obaveza i dugovanja na 31. ožujka prošle godine.

– Ministarstvo je aktivno radilo na saniranju naslijeđenih oko 50 milijuna maraka duga za neisplaćene poticaje poljoprivrednicima. Od toga se ukupna dugovanja za poljoprivredu bila 25. 317,365,35 maraka, a koja su izmirena u iznosu od 7.485.459,92, dok je 2.044.292,83 maraka neopravdanih zahtjeva odbijeno, napominje Dedić.

Naglašava i to da je Vlada ukinula 68 rješenja, donijela 26 rješenja o zabrani apliciranja na novčane podrške u naredne tri godine kojim je, zaključio je, zaustavljena nezakonita i neosnovana isplata gotovo pet milijuna maraka i naložen povrat novčanih sredstava u proračun.

Objavi komentar

3 Primjedbe

  1. Na bijaču u utorak svi zajedno očito nema drugog načina

    OdgovoriIzbriši
  2. Pomuzite krave pred kamerama pa onda na prosvjed ....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bolje bi bilo da se sami pomuzu manje bi bili napeti momčine

      Izbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)