Svjetski dan slobode medija: BiH nazadovala po pitanju medijskih sloboda, u Šipovači stanje bolje

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. svibnja svake godine, a ustanovila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine kako bi podsjetila javnost na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih djelatnika u izgradnji i očuvanju demokracije.

Građani Bosne i Hercegovine najviše vjeruju medijima (79,2 posto), a slijede vjerske zajednice i nevladine organizacije, dok najmanje vjeruju političarima, pokazalo je istraživanje "Medijske slobode u BiH u 2016.", koje su danas u Sarajevu prezentirali Udruženje BH novinari i fondacija Fridrich Ebert.

Većina ispitanika smatra kako je sloboda medija u BiH malo ili skoro nikako prisutna, a kao uzroke navode političku i financijsku ovisnost, opću političku situaciju u zemlji, nedovoljnu profesionalnost i neadekvatan zakonski okvir. 

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić izjavila je da je mnogo toga promijenjeno u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući upornom insistiranju medijskih organizacija i samih medija na zaštiti novinara.

Precizirala je da 92 posto građana smatra da je nedopustiv svaki napad i pritisak na novinare, što je veliki pomak u odnosu na istraživanje iz 2009. kada je svaki peti ispitanik smatrao da novinare ponekad treba tući. Rudić je navela da su građani naveli političare kao najveće i najčešće kršitelje novinarskih prava i medijskih sloboda u BiH.

Direktor Media Centra Boro Kontić naveo je da se i mišljenje struke podudara sa stavom građana da je politička i financijska ovisnost najveća prepreka slobodi medija u BiH. Pojasnio je da takva situacija proizvodi autocenzuru koja dubinski razara medije u BiH.

Prema godišnjem izvještaju Reportera bez granica koji je nedavno izašao ističe se da se sloboda medija pogoršala svuda u svijetu. Ljestvica slobode medija u 180 zemalja, koja se objavljuje od 2002., temelji se na seriji indikatora: pluralizmu, neovisnosti medija, autocenzuri, pravnom okviru, transparentnosti.

Na ljestvici za 2014. BiH se nalazi na 66. mjestu, dok je godinu prije bila rangirana kao 67. Ove godine, pozicija BiH se pogoršala, te se sada nalazi na 68. mjestu. Kad je u pitanju susjedstvo,. Slovenija je 40., Srbija je četiri mjesta ispred Hrvatske, koja je na 63. mjestu, Mađarska je 67., BiH je na 68., Italija se nalazi na 77. mjestu, a Crna Gora je 106.

Objavi komentar

0 Primjedbe