Razjedinjenost u zastupanju poljoprivrednika: Svaka udruga ore svoje brazdu

Stotine je poljoprivrednih udruga u BiH koja se osnivaju radi osobnog interesa pojedinca u smislu dobivanja poticaja, osobne promocije ili su politizirana, slažu se u ocjeni čak i "suprotstavljene" udruge.

Neki od sugovornika ističu da ova razjedinjenost ne doprinosi pravoj zaštiti interesa poljoprivrednika, a koristi je stoga i vlast, pa i pojedini uvozni lobiji. Nisu optimistični da će se stanje promijeniti. Nije rijetkost da se udruge međusobno optužuju, a svatko sebe smatra pravim. Nedavno je Savez općinskih udruga poljoprivrednika Unsko-sanske županije uputio pismo u kojem optužuju Dževada Kovača, predsjednika Udruge uzgajivača koza i ovaca "Tor", za lažno predstavljanje u ime Koordinacije udruga poljoprivrednika u FBiH i lažne navode da je na prijedlog predstavnika poljoprivrednika iz USŽ donesena odluka o zahtjevu za smjenu ministra poljoprivrede FBiH Šemsudina Dedića. Optužuju ga i za nezakonito ostvarene poticaje, od kojih dio mora da vrati, a traže i kontrolu zakonitosti rada mnogih udruga.

Sead Jeleč, magistar agronomije i tajnik Udruge poljoprivrednika Vrhbosanske županije, ističe da se udruge uglavnom prave po sektorima, interesno su suprotstavljena i nijedno ne gleda cjelinu problema u poljoprivredi. "Nije se problem registrirati. Neko osnuje udrugu, registrira i postoji kao udruga jednog lica gdje se predsjednik eksponira pred medijima i to mu je uspjeh, a nema skupštine, upravnog odbora, izvještaja", kaže Jeleč.

Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH i Koordinacije poljoprivrednih udruga u FBiH, koja, pojašnjava, nije registrirana, nego je skup 12 federalnih udruga i saveza, kaže da je većina udruga politizirana. Tvrdi da ih ima oko 900 registriranih na različitim razinama. "Veliki broj udruga, odnosno njihovi predstavnici sami sebe predstavljaju. Osnivaju se s ciljem dobivanja poticaja. A politika ih koristi u određenim segmentima. Prave udruge funkcioniraju", dodao je Pavlović.

Husejin Selimović, predsjednik spomenutog Saveza općinskih udruga poljoprivrednika USŽ, smatra da je razjedinjenost poljoprivrednika nastala za vrijeme mandata Jerke Ivankovića Lijanovića, ministra poljoprivrede FBiH, kada su, dodaje on, neke udruge osnivane i favorizirane. Ističe da Savez koji predstavlja obuhvaća 17 udruga, a da ima udruga koja su "društvo jedne osobe". "Teško je napraviti stvarno udrugu koje će zastupati sve. Predstavnici mnogih udruga su bili na listama za izbore i sada će biti vijećnici. Zloupotrebljava se udruga za osobni interes", naglasio je Selimović. 

Sam Kovač negira sve optužbe i tvrdi da jeste u Koordinaciji poljoprivednih udruga, mada Pavlović kaže da nije nikada ni bio. Kovač pak optužuje Savez udruga iz USŽ da su fiktivna udruga, a njegovog predsjednika da je ministrov bivši kolega. Ipak, i on sam kaže da ima ljudi koji nastupaju u ime stranaka i interesnih grupa. "Ja sam vlasnik najveće farme koza u regiji i predsjednik jedne od najvećih grupacija", tvrdi Kovač.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da su uputili poziv svim udrugama u RS-u da pristupe ovom savezu upravo kako bi nastupali zajednički i pokušali zaštititi domaću proizvodnju, što im je svima dodirna točka. "I institucije vlasti radije pregovaraju sa jednim. Tako nam je veća snaga i šansa da ostvarimo zajednički interes, a onda da budemo partner ministarstvu", kazao je Marinković i dodao da su poziv tek uputili i javile su se tri-četiri udruge, ali da neki koji vode neka udruge samo iz sujete i želje da oni budu istaknuti ne žele da se pridruže.

Nezavisne novine

Objavi komentar

0 Primjedbe