Med Dubravka Vukojevića najbolji u Federaciji BiH

Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar, u suradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom dodjelili su nagrade za najbolji med u 2016. godini. Nagrade su dodijeljene u okviru manifestacije "Dani meda 2016" i to u sedam kategorija: livada, bagerm, lipa, vrijesak, kadulja, kesten, te mediljka.

U kategoriji "livada" zlato je osvojio Mehmed Mirvić iz Goražda, srebro Bedro Šuman iz Donjeg Vakufa te broncu Braniteljska udruga LAG iz Tomislavgrada. U kategoriji "bagrem" zlato je osvojio Bedro Šuman iz Donjeg Vakufa, srebro Muharem Šeper iz Zenice, te broncu Ante Bošnjak iz Ljubuškog.

Najbolji u kategoriji "lipa" bio je Fadil Čarkić Ključ koji je osvojio zlato, dok je srebro dobio Muharem Šeper iz Zenice. Bronca u ovoj kategoriji je pripala Hajrudinu Begiću iz Cazina. Nagrade u kategoriji "vrijesak" su od reda otišle u Hercegovinu. Prva nagrada, odnosno zlato je pripalo Grgi Pavloviću iz Čapljine, srebrno Anti Prskalu iz Ljubuškog, dok je bronca pripala Marinu Kvesiću, također iz Ljubuškog.

Nagrade otišle i u Hercegovinu

U kategoriji "kadulja" su također dominirali Hercegovci. Zlato je dobio Dubravko Vukojević iz Ljubuškog, srebro Jure Herceg iz Ljubuškog, dok je brocu osvojilo Pčelarstvo Palac iz Gruda. U kategoriji "kesten" zlato je osvojio med Šefika Rošića iz Cazina, srebro Muharem Šeper iz Zenice, broncu Arnela Avdić iz Konjica.

Nagrađeni u kategoriji medljika su Munever Suljić iz Živinica (zlato), Sulejmen Lapo iz Konjica (srebro), Suad Kurbegović iz Sanica (bronca). Ovi medovi ocijenjeni su najboljima od oko 130 uzetih uzoraka. Ocjenjivana je kvaliteta meda na osnovu organoleptičke, kemijske i peludne analize.

Održana stručna predavanja

Nagrađenim nagrade je uručila direktorica za razvojnu saradnju pri Veleposlanstvu Kraljevine Švedske u BiH Marie Bergstrom koja je rekla kako pčelarstvo ima potencijal za rast i razvoj.

S manifestacije "Dani meda" je poručeno kako bih treba raditi na suzbijanju crnog tržišta meda. Također je rečeno kako je BiH izvezla meda vrijednosti 72.000 KM, dok je uvezeno meda za 1,6 milijuna KM.

Svi sudionici "Dana meda 2016" su se složili kako je potrebno još rada kako bi se med počeo u većim količinama izvoziti u EU. U okviru programa "Dana meda" održana su stručna predavanja za pčelare. Tako su pčelari imali priliku upoznati se s mogućnostima laboratorijskih ispitivanja meda u FBiH, značaju peludne analize meda, prepoznavanju patvorenog meda, te učiti o ljekovitim svojstvima meda.

agroklub.ba

Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)