Tihomir Kvesić: Cilj nam je što više razviti turizam, ali i poljoprivredu

Razvijati općinu na dobrobit svih građana Ljubuškog misao je vodilja vodstva ove općine. O radu Općinskog vijeća, suradnji s načelnikom i građanima, prošlim i budućim projektima..., novinari Večernjeg razgovarali su s Tihomirom Kvesićem, predsjednikom Općinskog vijeća Ljubuški.

Već drugi mandat izabrani ste za predsjednika Općinskog vijeća Ljubuški. Što je najviše obilježilo rad OV-a u prošlom mandatu?
- Izdvojio bih nekoliko važnih aktivnosti i odluka koje su obilježile rad OV-a Ljubuški. Proveli smo izbore za vijeća mjesnih zajednica na cijelom području naše općine. Donijeli smo novu odluku o označavanju ulica, trgova i parkova. Pokrenuli smo postupak dodjele poljoprivrednoga zemljišta na koncesiju i njegove dodjele koncesionarima, gdje smo uspjeli ispuniti većinu zahtjeva, kako pravnih tako i fizičkih osoba. Postupajući po zahtjevu stranaka, Općina je dodijelila više od 800 hektara poljoprivrednog zemljišta. Kako prije tako smo i ove godine u zakonskom roku usvojili proračun. Od velike važnosti je i odluka o osnivanju JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle s poteškoćama u razvoju. Jedan je od rijetkih objekata tog tipa koji je dobio status javne ustanove, čime se omogućava financiranje njegova rada iz proračuna općine.

Kakav je odnos unutar Vijeća? 
- U novom sazivu OV-a Ljubuški, koji ima 25 vijećnika, sastav je sljedeći: HDZ BiH - 16 vijećnika, HDZ 1990. - 5 vijećnika, HSP BiH - 2 vijećnika, HNL - 1 vijećnik i jedan neovisni vijećnik. Iz navedenoga je vidljivo kako HDZ BiH ima gotovo dvotrećinsku većinu te da je to najbolji rezultat do sada u odnosu na dosadašnje sazive OV-a Ljubuški. To u prvom redu pokazuje kako smo prilikom sastavljanja listi odabrali kvalitetne ljude. S druge strane, na teret nam se stavlja odgovornost glede donošenja odluka koje uvijek moraju biti u interesu žitelja općine Ljubuški. Na konstituirajućoj sjednici kao mog zamjenika izabrali smo Petra Majića koji dolazi iz reda HNL-a, čime želimo, bez obzira na većinu u OV-u, dati prostora u radu i kolegama iz drugih stranaka. Želimo uvažiti sve kvalitetne prijedloge i inicijative, a sve u korist naše općine i sugrađana.

Kakva je suradnja s načelnikom Nevenkom Barbarićem? 
- Odnos OV-a i načelnika Barbarića je, po mom mišljenju, na zavidnoj razini. Zasniva se na međusobnom uvažavanju i razumijevanju te smatram kako svi zajedno radimo i napredujemo.

Može li općina u idućem razdoblju očekivati poboljšanja? 
- Kao predsjednik OV-a Ljubuški bit ću na raspolaganju za sve kvalitetne prijedloge i inicijative koji će ići u tom smjeru. Svjedoci smo teške političke i gospodarske situacije u cijeloj državi, ali ćemo biti na dispoziciji i općinskom načelniku i svima onima kojima je cilj unapređenje uvjeta života na ovim prostorima.

Što je za općinu najvažnije da se uradi u ovom mandatnom razdoblju, mogu li poljoprivrednici očekivati poboljšanja? 
- Podupirat ćemo sve kvalitetne projekte koji će u konačnici rješavati probleme poljoprivrednika iako moramo biti svjesni da rješenje problema ne ovisi samo o općini. Aktivno radimo i na razvoju turizma jer je to još jedna važna strateška grana naše općine. Turizam može donijeti nova radna mjesta i biti dodatan izvor sredstava u proračunu. Ulaganje u ova dva sektora krucijalno je za budući razvoj Ljubuškog. Posljednjih nekoliko godina na ovom području učinjeno je dosta toga, ali još je mnogo prostora za napredak. Kroz oba ova sektora moramo pokušati povećati kapacitete gdje u prvom redu mislim na stvaranje preduvjeta za više kvalitetnih radnih mjesta.

Kakvo ozračje vlada na sjednicama, dolazi li do nesuglasica? 
- Na samim sjednicama OV-a Ljubuški vlada demokratsko ozračje, a sami tijek rasprave ovisi o dnevnom redu sjednice. Viđenja određenih stvari nisu uvijek jednaka, ali najvažnije je poštivanje poslovnika i Statuta OV-a, kao i osiguranje rasprave na kulturnoj i produktivnoj razini. Sjednice se već 10-ak godina prenose na Radiopostaji Ljubuški, bez bilo kakve cenzure ili uređivačke politike. Tim postupkom otvorili smo rad OV-a javnosti. 

Može li Ljubuški biti primjer ostalim općinama kada je riječ o suživotu? 
- Sa sigurnošću mogu reći da Ljubuški može biti primjer svim drugim općinama u BiH kada su u pitanju suživot i povratak raseljenih. U našoj općini u proteklom razdoblju nisu zabilježeni ni najmanji incidenti glede vjerske ili etičke pripadnosti, netolerancije bilo koje vrste. Smatram da smo zdrava sredina, s problemima ekonomske prirode, koji su ujedno i najveći izazov za rješavanje u budućnosti, jednako se susreću svi žitelji.

Večernji list / Radio Ljubuški

Objavi komentar

0 Primjedbe