Poljoprivrednici u RS-u prosvjeduju, u Federaciji pregovoraju

Poljoprivrednici godinama muku muče s lošim sustavom koji im ne dopušta konkurentnost na stranom tržištu. S obzirom da su uvozni proizvodi preplavili ovu zemlju, mnogi teško mogu biti konkurentni i na domaćem tržištu. S obzirom na status kakav imaju u ovoj državi, nije iznenađenje što svoje nezadovoljstvo često iskazuju, a poljoprivrednici iz RS-a će ga ovog puta iskazati i štrajkom. Kako je potvrđeno, kreću u prosvjede, a odluku Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača jednoglasno je podržao i Upravni odbor Udruga mljekara RS-a. Poljoprivrednici tvrde da su ako ovako stanje potraje osuđeni na propast.

- Prosvjedi su u Gradišci 23. veljače u podne. To je prosvjed upozorenja, naglasio je Milorad Arsenić, predsjednik Upravnog odbora Udruga mljekara RS. Traže i smjenu ministara Steve Mirjanića i Mirka Šarovića, odbacuju Nacrt pravilnika o raspodjeli poticaja za 2017. i traže da on bude isti kao kod njihovih kolega u FBiH.

Traže i da Ministarstvo poljoprivrede RS javno objavi sve isplate za 2015. i 2016., jer tvrde da se dijelu novca gubi trag. Od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa traže uvođenje “plavog dizela” i zaštitnih mjera za poljoprivredu. Za izmirenje dugova od lani, daju novi rok – polovina ožujka.

Što se tiče situacije u Federaciji problema ima, ali radi se na njihovom rješavanju. Sejad Herceg, poznati poljoprivredni proizvođač i predsjednik Saveza udruga organskih proizvođača u BiH rekao je da poljoprivrednici pregovaraju s Federalnim vijećem poljoprivrede i sa vijeće ministara.

- Danas imamo i sastanak vezano za potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara i udruga na razini BiH. Na jednom partnerskom odnosu i sporazumu trebali bi graditi poljoprivredu i vršiti njenu implementaciju. Vidjet ćemo što će se dogoditi nakon tih sastanaka jer je poljoprivreda došla do nekog dna, i stanje je potrebno mijenjati. Nadamo se dogovoru na zadovoljstvo i poljoprivrednih proizvođača i predstavnika institucija, kazao nam je Herceg.

Objavi komentar

0 Primjedbe