APEL UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE ZHŽ-a: NE PALITE VATRU NA OTVORENOM PROSTORU BEZ NADZORA, MOŽETE KAZNENO ODGOVARATI

S 4. redovitog sastanka ravnatelja Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke s predstavnicima civilne zaštite grada i općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj upućen je apel i upozorenje građanima: Ne palite vatru na otvorenom bez nadzora, možete kazneno odgovarati.

Naime, u Županiji Zapadnohercegovačkoj u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je rekordnih 250 požara prvenstveno u šumama i poljoprivrednim površinama (radi se o požarima suhe trave, korova i raslinja na poljoprivrednim površinama), a koji su izazvali velike materijalne štete.

Ravnatelj uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović i predstavnici civilne zaštite grada i općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj Željko Vukoja (Široki Brijeg), Mario Bajto (Ljubuški), Ljubo Bradarić (Posušje) i Ante Galić (Grude) sa sastanka su uputili apel i upozorenje građanima sljedećeg sadržaja:

„Upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl. Posebice podsjećamo građane da osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili paljenje vatre na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti izgasiti, 

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Posebno skrećemo pozornost građanima da ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16) predviđene sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Apeliramo na sve građane: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice, za koje možete i kazneno odgovarati.“, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite ZHŽ-a.


Objavi komentar

0 Primjedbe