Crna subota u Ljubuškom: Mraz uništio sve poljoprivredne kulture, poljoprivrednici u očaju

Mraz i niske temperature s noći u petak na subotu zavili su ljubuške poljoprivredne proizvođače u crno.

Goleme i neprocjenjive štete mraz je napravio na cijelom području općine Ljubuški. Obično se nakon ovakvih „strašnih“ noći kaže da poljoprivrednici ujutro zbrajaju štete, ali ljubuški poljoprivrednici jutros nemaju što zbrajati mraz je uništio sve što se uništiti moglo. 

Već noćas iza 12 sati na graničnom području između Veljaka i Šipovače zatječemo Antu Tonću Grbavca iz Šipovače gdje uz pomoć trojice sumještana „navlači“ drugi sloj paučine na nasad lubenice.

Ivica Grbavac nosi termometar i mjeri temperaturu – u zraku plus jedan, pri tlu već nula. U Velikoj Šipovači njive pune ljudi, kao u sred sezone, prskalice su već namještene, pale se motori i počinje obrana onog što se obraniti može. Temperatura se u jedan sat poslije ponoći već spustila ispod nule. Na žalost radi se o vrlo malim površinama zasađenih krumpirom – možda tek oko jedan posto.

Isti je slučaj i u Maloj Šipovači, Banji i Vojnićima. Dva sata je poslije ponoći a na njivama se čuje galama, rade motori, prskalice, dodatno se pokrivaju manji nasadi, pale se vatre. Koriste se svi načini obrane. Kasnije će se ispostaviti s malim uspjehom. Ujutro ponovo susrećemo već spomenutog Tonću Grbavca. Kaže nam da je s ekipom čitavu noć proveo vani. Temperatura se kaže tijekom noći u Šipovači, zavisno od vremenskog razdoblja i djelova sela, kretala od minus tri do minus šest.

„Štete su ogromne i nenadoknadive. Nasad lubenice mi je prema mojim prvim procjenama stradao djelomično. Branio sam ga sa dva sloja paučine, ali opet nedovoljno. Prave razmjere štete vidjet ću tek idućih dana. Nasad krumpira branio sam na dva mjesta gdje sam imao postavljene prskalice. Na ta dva mjesta sam uspio nešto i spasiti, ostalo je uništeno u temelj. Dodatni problem stvorio nam je nestanak vode oko četiri i pol sata“ kaziva nam ovaj vrijedni poljoprivrednik. 

U šipovačkom naselju Banja susrećemo Igora Bebeka. Očaj ovog mladog poljoprivrednika vidljiv je već izdaleka. Jedino što smo uspjeli konstatirati kroz kraći razgovor je to da je u Banji mraz uništio sve. Šteta je tim veća što je krumpir u ovom dijelu Šipovače gotovo već dozrio za vađenje iz zemlje. 

U Vojnićima je bilo najgore. To je mjesto koje je doslovno uništeno. Ozrenko Džajić nam priča kako su svi stanovnici tog mjesta noć proveli u Vojnićkom polju.

„Pokušalo se braniti nasade krumpira bliže kućama, ali radi se o vrlo malim površinama. I, opet je pitanje koliko se uspjelo obraniti. Većina nas imala je namjeru početi vaditi krumpire idući tjedan. Evo, ja sam se pripremao početi s vađenjem već u ponedjeljak. Radi se o nasadima koji se više ne mogu oporaviti. Postavlja se pitanje što sad uraditi. Je li sve to preorati i zasaditi neku drugu kulturu, ili sve ovo ostaviti i tražiti kruha na drugom mjestu. Na žalost mnogi od nas su prestari da idu tražiti posla vani, ali ovim mlađima ne preostaje ništa drugo. Dakle, prije ovo drugo, jer ljudi su sve novce koje su imali uložili u sjeme, gnojivo i ostalo i praktički ostali bez novca. Pojedinci su dizali i kredite da mogu obaviti sjetvu, i što sad. Od čega će vratiti kredit?, sa žaljenjem se pita i ujedno konstatira Ozrenko. 

U Vitini susrećemo nekoliko Klobučana. Ni kod njih stanje nije ništa bolje. Uništeni su nasadi krumpira, ali i voćnjaci i vinogradi. Zbrajaju štete i pitaju se što dalje.

Zovemo Otok, Humac, Crveni Grm, Prolog, Grab, Vašaroviće, Studence i ostala mjesta. Iz svih mjesta stižu iste vijesti. Sve je uništeno. Od Klobuka do Studenaca, od Grljevića i Lipna do Crvenog Grma i Prologa. 

Ne bi željeli da se naljute poljoprivrednici iz mjesta koja nismo spomenuli u tekstu jer su svima nanesene nenadoknadive štete, ali smo u tekst uvrstili samo one s kojima smo razgovarali i koje smo kontaktirali. 

I ovakav tekst se obično završi rečenicom kako će se pravi razmjeri štete vidjeti idućih dana. 

Na žalost ovaj put tekst moramo završiti rečenicom kako je Crna travanjska subota uništila ljubušku poljoprivredu u „temelj“, a ljubuške poljoprivrednike zavila u crno za ovu i nekoliko idućih godina.

Poslušajte što su jutros u programu našeg radija kazali predsjednik Udruge poljodjelaca u ŽZH Dubravko Vukojević, dopredsjednik Udruge poljodjelaca u ŽZH Miro Ćutuk i poljodjelac iz Otoka Nikica PetrušićLINK.

Objavi komentar

0 Primjedbe