Profesori Mario Grbavac i Frano Pandžić vodili grudske maturante na Kupres

"Slušaj kako grmi, kako more pjeni, pitaju te jesu li zaboravljeni. Za njih se pomoli, nek' mi braća znaju heroji se nikad ne zaboravljaju. Branili su zemlju, i rame uz rame k'o ratnici svjetla stali protiv tame..."

Obilježeno je četvrt stoljeća od bitke za Kupres, one kada je život za hrvatski narod i opstojnost Hrvata na tisućljetnim ognjištima dalo deset Gruđana. Godine prolaze, a bol je svakim danom sve veća jer se i dalje traga za istinom.

Na Kupresu danas stoji križ sjećanja u sjećanje na: Božu Mikulića, Branka Madunu, Radoslava Zadru, Stanka Miličevića. Za njihove se posmrtne ostatke zna.

Do danas, iako je prošlo četvrt stoljeća, nepoznata je sudbina Branka Zadre, Ante Pejića, Željka Majstorovića, Slobodana Miloša, Zdravka Sose i Mladena Mikulića.

Povodom ove tužne, a ponosne obljetnice profesori u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića u Grudama, Mario Grbavac i Frano Pandžić, poveli su na Kupres oko 50 maturanata koji su išli na svetu misu. Maturanti su se nakon mise poklonili palim herojima svog naroda, onima koji su položili svoje živote, da bi oni danas živjeli.

Neka im je laka hrvatske zemlja, uz nadu da će istina na to hladno jutro, kad su heroji položili svoje živote, za život Hrvata, na oltar domovine, izaći na vidjelo.

Grude.com

Objavi komentar

0 Primjedbe