Što ili tko je krivac za epidemiju: U Vrgorcu oboljelo više od dvjesto djece

Više od dvjesto djece s vrgoračkog područja u proteklih je mjesec dana potražilo liječničku pomoć zbog povišene temperature s respiratornim smetnjama, a zbog komplikacija sedmero ih je prebačeno vozilima Hitne pomoći u KBC Split.

Što je uzrok ove epidemije, nitko zasad ne zna sa sigurnošću. Uglavnom je riječ o djeci rane školske dobi, od šest do devet godina, i većinom dolaze s područja Dusine, Banje, Umčana i Vrgorca.

Pedijatrica dr. Nada Jelavić imala je pune ruke posla proteklih tjedana.

Sve je došlo naglo

– Broj pregleda u mojoj ordinaciji povećao se za 30 posto u zadnje vrijeme, a do toga je došlo naglo. Sve je krenulo početkom ožujka. Oboljela djeca imala su uglavnom vrućicu, praćenu kašljem, grloboljom, kihanjem... povremeno uz upalu očne spojnice – otkriva nam dr. Jelavić.

Kod neke djece nastupile su komplikacije, srećom kod manjeg broja. Zbog toga su neka djeca prevezena u Split, na Kliniku za dječje bolesti.

– Nakon prve faze bolesti, kod jednog manjeg broja djece došlo je do smanjenja broja bijelih krvnih stanica i krvnih pločica. Pojavio se i miozitis koji se manifestira bolovima u mišićima i težem hodanju. Većina djece s komplikacijama su hospitalizirana, uglavnom kratkotrajno i uz potpuni oporavak. No, uzročnik nije dijagnosticiran, osim što je kod jednog dojenčeta izoliran adenovirus – kaže dr. Jelavić.

Draga Vukosav iz Dusine, mlada majka dvojice sinova od devet godina koje je također zahvatila ova epidemija, kaže kako je sve došlo naglo. Jedan sin izišao je iz splitske bolnice, dok je drugi još na pretragama.

– Sve je krenulo s visokom temperaturom koja je trajala tri-četiri dana te jakim kašljem. Nakon što je temperatura pala, djeca su počela osjećati jaku bol u nogama, točno u mišićima listova. Bol je bila toliko jaka da nisu mogli hodati dva dana, tek su treći dan mogli stati na svoje noge.

Oba sina su mi završila u splitskoj bolnici. Jedan je izišao u ponedjeljak, a drugi se još nalazi u bolnici. No, nitko neće da kaže što je pravi uzrok. Pitala sam liječnika: "Je li uzrok voda ili hrana?" Liječnik mi je rekao kako to nije uzrok – iznijela nam je svoj slučaj ukratko ova mlada majka iz Dusine.

Dr. Nada Jelavić kazala nam je kako je o svemu informiran Zavod za javno zdravstvo i Klinika za dječje bolesti u Splitu, koja će zbog povećanog broja slučajeva podvrgnuti djecu virusološkom testiranju.

– Cijela epidemija je pod kontrolom koliko zahtijeva trenutačna situacija, postoji suradnja između nadležnih službi. Također, ističem kako je riječ o bolesti koja ne podliježe obveznom prijavljivanju Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. No, zbog komplikacija, alarmirana je epidemiološka služba – zaključila je vrgoračka pedijatrica.

Je li voda kriva?

Kad se pojavi ovakva epidemija na ovom području, među narodom odmah krenu glasine kako je "problem u vodi". Naime, izvori pitke vode na vrgoračkom području nalaze se na specifičnom području, u selima, gdje se puno ne vodi briga o ovom prirodnom blagu.

No, Alen Govorko, direktor "Komunalnog poduzeća", koje se brine o opskrbi vode pučanstvom, odlučno odbacuje navode da je voda uzrok epidemije.

– U utorak smo uzeli uzorke vode i poslali na kontrolu Zavodu za javno zdravstvo. Sad čekamo rezultate i kad ih dobijemo, odmah ćemo o svemu obavijestiti javnost. Međutim, ja vjerujem da voda nije uzrok ove epidemija, jer sve analize koje mi redovito provodimo upućuju na to da je voda ispravna za piće – rekao je Govorko.

Mate Primorac / Slobodna Dalmacija

Objavi komentar

0 Primjedbe