U svibnju Ljubuška biciklijada

Zahvaljujući skupini biciklističkih entuzijasta, u Ljubuškom je u listopadu 2012. godine osnovan Biciklistički klub Ljubuški.

Nastao je s ciljem promocije i omasovljavanja biciklizma i bicikla kao ekološki zdravog i prihvatljivog, ujedno i ekonomičnog prijevoznog sredstva, a već u samim začecima naišao je na potporu javnosti.

Kako i ne bi kada su, zahvaljujući zaljubljenicima u ovaj sport, odvezene brojne rekreativne ture diljem Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske, od kojih valja istaknuti vožnje po hrvatskim otocima Mljetu i Korčuli, osvajanje vrhova Biokova, Zelengore, Čvrsnice, Čabulje…, sudjelovanja na brojnim biciklijadama i natjecanjima. Rezultat ovih aktivnosti su, svakako, i brojna prijateljstva i suradnje s biciklističkim zaljubljenicima i klubovima diljem BiH i šire.

Prezentacija kluba

O aktivnostima u BK Ljubuški razgovarali smo s predsjednikom Brunom Grgićem, koji je još pod dojmom zbog sudjelovanja kluba na nedavno održanom Adria fit sajmu u Međugorju.

„Sajam je bio izvrsna prilika da se posjetitelji upoznaju sa svime što klub nudi. Za njih smo pripremili nekoliko zanimljivih videa vezanih za rekreativne ture i natjecanja , ali i mnoštvo drugih zanimljivosti. Štand je bio jako dobro posjećen, tako da nemamo razloga biti nezadovoljni“, kazao je Grgić za Dnevni list.

Dodao je i to kako je biciklistička sezona u Ljubuškom startala već prije tri tjedna, rekreativnom turom do vodopada Kravica.

Naime, svake godine mijenja se tura, kako bi gosti koji pristignu mogli vidjeti ljepote koje nudi ljubuški kraj.

„Podneblje u kojem živimo je idealno za biciklizam, stoga nam je cilj privući što više članova. Trenutno ih je u klubu oko 50-ak, doduše više muškaraca, ali se možemo pohvaliti time da su žene ipak trofejnije, tj. osvajaju više nagrada. Redoviti smo sudionici na raznim natjecanjima, osobito onih u organizaciji biciklističkih klubova s područja Hercegovine“, zadovoljno je istaknuo Grgić, inače serviser bicikala.

On smatra da bicikliranje donosi brojne prednosti, uz to je i najbolji recept za zdrav život i dobru kondiciju.

Ljubuška biciklijada

„Vožnja bicikla može biti savršena tjelovježba. Prakticirajući ovaj vid rekreacije zasigurno ćete skinuti višak kilograma, zategnuti mišiće, a velika prednost vožnje biciklom je i ta što ne zagađuje okoliš poput drugih prijevoznih sredstava“, istaknuo je naš sugovornik.

Prilikom razgovora upoznao nas je s predstojećim događajem, četvrtom po redu biciklijadom koja će se u Ljubuškom održati 14. svibnja, o čemu se možete informirati putem Facebook stranice Biciklistički klub Ljubuški. Točno u podne započet će rekreativni krug u dužini oko 10 – ak kilometara, od grada prema Crvengorskom i Baginu mostu, uz posjet lokalitetu Gračine i muzeju na Humcu. Potom je planiran tradicionalni domjenak za posjetitelje, uz izlete na okolna mjesta, a postignut je i dogovor s članovima Paragliding kluba Ljubuški. Oni će, ukoliko ih posluži vrijeme, posjetitelje počastiti s nekoliko letova iznad Ljubuškog, sa startne pozicije pored kule herceg Stjepana.

Tura u čast sv. Ante

Tradicionalno, u lipnju ih očekuje i biciklijada u čast sv. Ante, manifestacija koja svake godine okuplja više od 200 biciklista iz Hercegovine i južne Dalmacije.

Kažimo i to kako se klub financira od sponzora i članarina, dok u pomoć, prilikom organizacije pojedinih manifestacija, priskače i Općina Ljubuški.

Trenutno su u tijeku upisi u klub. Plaćanja članarine oslobođeni su osnovnoškolci, srednjoškolci i žene. Za studente godišnja članarina iznosi 20 KM, a za sve ostale 30 KM.

„Iznos članarine je simboličan. To je jedan od pokazatelja da brinemo o mogućnostima naših članova i trudimo se da svaki biciklistički susret protekne u ugodnom druženju. Cilj nam je, dakako, uključiti što više mladih ljudi, da shvate kako je naš grad jedan od idealnijih za korištenje ovog prijevoznog sredstva. Tamo gdje mi idemo nema Wi – Fi, ali imate signal povezanosti s prirodom“, zaključio je Grgić, pozvavši vozače motornih vozila da podrže bicikliste koji žele biti ravnopravni sudionici u prometu.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe