Upozorenje na mogućnost mraza - poljodjelci, zaštitite svoje nasade!

Učestalost pojave kasnih proljetnih mrazova različita je ovisno o područjima, ali nije rijetka pojava.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BIH najkritičnije razdoblje za područje Ljubuškog bit će u noći sa petka na subotu kada bi se temperaturne vrijednosti iza ponoći mogle spustiti do nule što bi moglo uvjetovati pojavu mraza.

Ukoliko želimo znati hoće li mraza biti treba pratiti ovaj savjet agronoma „U noći kada meteorolozi predvide pojavu mraza, u 23 sata treba prekontrolirati vanjsku temperaturu. Ako je toplije od +3 ºC, vjerojatnost mraza je vrlo mala ili će mraz biti neznatan. Ako je vanjska temperatura u rasponu od +1 do +2 ºC, vjerojatnost mraza je velika, a ako je već tada vanjska temperatura manja od +1 ºC mraz će biti značajan - osobito ako je nebo puno zvijezda.“

Velika je zabrinutost ljubuških poljodjeljaca osobito za nasade krumpira ukoliko znamo da nadzemni dio krumpira strada već kod temperatura – 1 oC, a gomolji također ne podnose niske temperature zbog visokog sadržaja vode. Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih prilika preporuka je poljodjeljcima provođenje svih neophodnih mjera s ciljem zaštite zasada i usjeva.

Pogledajte meteogram s trodnevnom prognozom za općinu Ljubuški. Kao što se može vidjeti, u subotu između 04 i 06 sati ujutro temperature bi se trebale spustiti ispod nule.


Bjanka Medić / Radio Ljubuški

Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)