LJUBUŠKI, PROBUDI SE: Izgradnjom grudske deponije do trovanja Ljubušaka?

Mještani Cerovog Doca, Pogane Vlake te dijelova Ružića koji žive u blizini Poslovne zone „Poljanice“ uznemireni su glasinama da se u Poslovnoj zoni namjerava izgraditi deponija odnosno „Reciklažno dvorište s pretovarnom stanicom“, kako se to stručno zove. Na prvi pogled nije logično da se ovakav objekt radi u Poslovnoj zoni na krškom i propusnom tlu, te 150 metara od kuća i 300 metara od crkve, te smo istražili ovu glasinu.

Da se ne radi samo o priči, govori činjenica da je Općina Grude 23.12.2016. raspisala natječaj za „Nabavu usluga izrade investicijsko tehničke i okolišne dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta s pretovarnom stanicom” . Posao je dodijeljen Građevinskom fakultetu u Mostaru, te je veći dio dokumentacije završen. Iako je vrijednost radova 50.000 KM na službenoj stranici općine se ne može naći ni traga ovom natječaju, već smo ga pronašli na web stranici nabavke.com 

Prostornim planom Općine Grude nije predviđeno postojanje pretovarne stanice niti deponije na prostoru MZ Cerov Dolac i Pogana Vlaka niti je isto predviđeno Regulacijskim Planom gospodarske zone Pogana Vlaka-Poljanice. Mještanima ovih sela su jako svježa sjećanja na sličan pokušaj izgradnje deponije prije 10-tak godina kada je isto spriječeno angažmanom mještana Klobuka, C.Doca i Ružića. Županija Zapadnohercegovačka i Općina Grude nemaju plan gospodarenja otpadom koji definiraju ovu problematiku, ali Federalni plan upravljanja otpadom 2012- 2017 spominje mogućnost izgradnje regionalnog odlagališta.

Federalni plan upravljanja otpadom 2012- 2017 na str.83 kaže:
„U ostalim regijama FBiH, još uvijek nisu definirane lokacije budućih regionalnih deponija. Općine Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Čitluk pokazale su interes za zajedničko rješavanje problema odlaganja otpada, međutim, još uvijek nisu poduzeti nikakvi konkretni koraci….
…Općine Posušje, Široki brijeg, Grude i Ljubuški još nisu definirale lokaciju niti izradile studiju izvodljivosti. Jedna od eventualnih varijanti za rješavanje pitanja odlaganja otpada je izgradnja pretovarne stanice i priključivanje budućem regionalnom odlagalištu „Uborak“ u Mostaru. Ipak, nikakvi konkretni koraci još nisu poduzeti.“

Sve navedeno i činjenica da se sve radi „u tišini“ zabrinulo je mještane te je započeta izrada peticije kojom se traži očitovanje na ove navode i obustava bilo kakvih radnji na izgradnji deponije i pretovarne stanice u Poslovnoj zoni. Smatraju da je to put da dobiju regionalnu deponiju na „mala vrata“. Mještani tvrde bi izgradnja bilo kakve deponije na krškom i propusnom terenu kao što su Poljanice ugrožava izvore pitke vode te povećava mogućnost njihovog zagađenja.

Naime, ispod lokacije na kojoj općinska vlast želi izgraditi deponiju nalazi se podzemni spremnik pitke vode koji će služiti kao pitka i tehnička voda za korisnike poslovne zone. Također, ti spremnici vode su izravno podzemnim kanalima povezani s izvorom Klokun, te je moguće da otpadne vode završe izravno u rijeci Trebižat te ugroze mještane Klobuka, Grabovog Vrila i Veljaka.

Mještani žele izgradnju Poslovne zone i poslovnih objekata, zapošljavanje lokalne radne snage, a izgradnjom deponije u Poslovnoj zoni će se unaprijed odvratiti ulagače od investicija.

Grude-online.info

Objavi komentar

0 Primjedbe