Požar ugrozio prve kuće na Mostarskim Vratima, u pomoć ljubuškim vatrogascima stigle kolege iz Gruda, Širokog Brijega i Posušja! Očekuje se pomoć kanadera iz RH

Veliki požar koji je jučer u 13.20 izbio na području Gornjih Radišića danas se proširio na područje iznad Mostarskih Vrata.

Požar je u jutarnjim satima djelomično zaustavljen kod prvih kuća u naselju Mrljanovac, ali se nastavio širiti prema Mostarskim Vratima. Važno je napomenuti da su se tijekom cijele noći ljubuški vatrogasci borili sa vatrom sprječavajući je da prijeđe liniju vrha Obala i spusti se prema kućama u Donjim Radišićima. 

Oko 13 sati dobili smo novu informaciju s požarišta u Mostarskim Vratima. Prema toj informaciji širenje vatre se nastavilo prema privatnoj kući vlasnika Milenka Petrilja gdje su koncentrirani gasitelji. Odmah smo se uputili na teren i tamo zatekli dva vatrogasna vozila, nekoliko ljubuških vatrogasaca i mještana koji im pomažu u gašenju požara. Oko Petriljeve kuće još gori ali vatrogasci drže požar pod kontrolom. 

Kažu nam da je dio gasitelja angažiran i na gašenju požara od Šumeljevih kuća do Glavaševe kuće gdje se vatra također opasno približila kućama. 

Dok razgovaramo s izmorenim i iscrpljenim gasiteljima stiže jedna žena s automobilom i obavještava vatrogasce da se ponovo aktivirao požar kod Mrljanovca i da bi ponovo mogle biti ugrožene dvije kuće. Gasitelji je tješe da će odmah na to požarište biti upućena jedna cisterna s vodom i žena odlazi. 

U međuvremenu stiže obavijest da će se ljubuškim vatrogascima u gašenju požara pridružiti i vatrogasci iz ostale tri općine s područja županije – Gruda, Širokog Brijega i Posušja. Dok se pripremamo za odlazak s požarišta vidimo da u pratnji policije pristižu nove vatrogasne snage iz tih gradova. Međutim, počinje puhati i lagani povjetarac koji rasplinjuje vatru i budi novi strah od širenja požara. Mještani se posebno plaše da vatra ne zahvati dio guste borove šume iznad sela jer bi u tom slučaju, kako tvrde, bilo ugroženo cijelo selo. 

Zovemo i Upravu civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije i ravnatelj Mladen Bošnjak nam kaže kako su u pomoć ljubuškim vatrogascima upućene već spomenute vatrogasne postrojbe te naglašava da će, ako bude potrebno, u pomoć biti pozvane i vatrogasne jedinice iz susjedne – Hercegovačko-neretvanske županije. 

Iznad Mostarskih Vrata u 15 sati još uvijek gori, opasnost još nije prošla, mještani su još uvijek u strahu za svoje kuće, ali izmorenim i iscrpljenim ljubuškim vatrogascima koji su na izmaku snaga stigle su u pomoć kolege iz ostalih županijskih vatrogasnih postrojbi što donekle djeluje ohrabrujuće. 

Hoće li i kada požar biti ugašen teško je prognozirati. Nadamo se što prije.

Upravo kad smo završili prvi dio teksta dobivamo informaciju da su načelnik općine Ljubuški Neveno Barbarić i ministar financija i potpredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević preko Vlade ŽZH i Uprave Civilne zaštite ŽZH uputili zahtjev premijeru RH Andreju Plankoviću i ministru Damiru Krstičeviću za slanje kanadera za pomoć u gašenju ovog požara. 

Kako je za Radio Ljubuški izjavio Toni Kraljević, koji otpočetka koordinira sve proceduralne aktivnosti na relaciji MVP BiH - Vlada RH za pomoć u smislu slanja i angažiranja kanadera, potpredsjednik Sabora RH Milijan Brkić pružio je neizmjernu potporu i stavio se u potpunosti na raspolaganje kako bi se uz pomoć hrvatskih zrakoplova obuzdala vatrena stihija i ugasio ovaj požar.

Radio Ljubuški

Objavi komentar

0 Primjedbe