HUL Ljubuški svojim lovcima zabranila odlazak na obljetnicu Lovačkog saveza H-B

Lovački savez Herceg-Bosne, posebnom svečanošću u nedjelju je obilježio četvrt stoljeća od utemeljenja. Na svečanosti su sudjelovali predstavnci svih od ukupno 43 članice – lovačke udruge, osim jedne – Hrvatske udruge lovaca Kravica (HULK) Ljubuški.

HULK Kravica svojim lovcima zabranila odlazak na obljetnicu Lovačkog saveza H-B

U redovima lovaca izostanak ljubuških lovaca protumačen je skandaloznim. “Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Udruge čiji je predsjednik Marijo Herceg, većinskim glasovanjem donijeta je odluka da HULK Ljubuški neće sudjelovati na obilježavanju 25. svečane obljetnice utemeljenja Lovačkog saveza Herceg-Bosne. Također je naglašeno da, ukoliko bilo koji član udruge nazoči ovoj svečanosti, da će biti strogo sankcioniran”, kazao je jedan od članova Upravnog odbora za Dnevni list, a koji je želio ostati anoniman.

On kaže da je ova odluka njegove Udruge naišla na zgražanje brojnih lovaca, a posebice nekolicine bivših hrvatskih branitelja koji smatraju da je Lovački savez Herceg-Bosne i njegovo članstvo jedan od stupova hrvatskog nacionalnog identiteta u BiH.

S druge strane, kao jedan od objašnjenja za ovakvu odluku o nedolasku na obilježavanje obljetnice Lovačkog saveza H-B i stroge sankcije članovima koji se usude otići, navodi se ‘nedolazak predsjednika lovačkog saveza na lovačku večeru HULK Kravica’.

Iz samog vrha Lovačkog saveza Herceg-Bosne ističu kako će se “s ovim problemom morati uskoro podrobnije pozabaviti”. Kako Dnevni list doznaje, zbog ovakve skandalozne odluke predsjednik ljubuške udruge lovaca uskoro bi se mogao naći pred sudom časti.

Provjerava se zakonitost poslovanja i povrjede nadležnosti u HULK Kravica

Inače, ovo nije prvi skandal koji već duže vrijeme potresa ljubušku udrugu lovaca gdje “svatko sve zna ali se nitko ne usudi javno istupiti”.

Kako Dnevni list doznaje, Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) kao i županijsko Ministarstvo gospodarstva, sukladno Zakonu o udrugama i fondacijama i Zakona o upravnom postupku, već je poduzelo mjere u cilju provjere zakonitosti poslovanja ove udruge kao i povrjede nadležnosti ali i prava samih članova Udruge.

Naime, prema prijavama pojedinih članova Udruge, postoje opravdane sumnje u zakonitosti donošenja odluka koje su u suprotnosti s pravnim aktima Udruge, Statutom hrvatske udruge lovaca Kravica Ljubuški, kao i Pravilnikom o radu Stegovnog suda i Poslovnikom o radu Udruge.

Zašto ljubuški “hrabi lovci” šute?

“Udruga je privatizirana od jednog čovjeka i nekoliko njemu odanih ljudi kojim isti manipulira. Nadamo se da će Lovački savez Herceg-Bosne konačno tomu stati na kraj, a udrugu i lovstvo vratiti na onu razinu i čast koju zaslužuje. Naša udruga se pobratimila sa lovačkom udrugom iz Grahova, a članove se sprječava i prijeti im se ukoliko odu na obilježavalje obljetnice Lovačkog saveza i poklone se poginulim hrvatskim domoljubima. Ovakvo stanje u udruzi je i pouka u budićem izboru prvog čovjeka HULK Kravica”, kažu ljubuški lovci.

Za sada nije poznato je li ijedan ljubuški lovac otišao na obljetnicu obilježavanja Lovačkog saveza Herceg-Bosne, pa čak i pod prijetnjom sankcijama. Ukoliko nije, čini se da im hrabrost ipak nije jača strana, a možda i zaslužuju vodstvo koje trenutačno imaju.

Republikainfo.com / Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe