"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

petak, 6. listopada 2017.

Transparent podrške Kataloniji s porukom “mi smo sljedeći”

U Mostaru je jutros osvanuo transparent podrške Kataloniji s natpisom: “SRETNO! Mi smo sljedeći!” Na transparentu su prikazane zastava Herceg Bosne i Katalonije jedna do druge.

Vidljivo je kako je poruka aktivista bila podržati neovisnost Katalonije kao republike. Naime, ovih dana očekuje se unilateralno proglašenje Katalonske republike, borbu koju predvodi predsjednik te pokrajine Carles Puigdemont. Podsjetimo, u nedjelju 1. listopada 2017. Katalonci su glasali na referendumu za neovisnost. Izlaznost je bila od oko 42%, a 90% njih bilo je za neovisnost. Madrid se protivi neovisnosti Katalonije, pa je na isti dan policija izvršila otvorenu represiju nad građanima koji su izašli na referendum. Preko 800 građana zadobilo je ozljede.

Madridske vlasti smatraju referendum neustavnim te su pokrenule sve radnje kako bi zaustavili neustavno unilateralno proglašenje neovisnosti, dok katalonske vlasti zasad ignoriraju službene stavove Madrida.

Iako neke sličnosti između katalonskog i hrvatskog pitanja u BiH postoje, vlasti prvih teže svojoj neovisnosti i statusu međunarodno priznate republike, drugi službeno tragaju za institucionalnom ravnopravnošću, prije svega kroz Izborni zakon BiH i poštivanje odluke Ustavnog suda. To bi omogućilo minimalne uvjete ravnopravnosti koje postoje u multietničkim državama.

Poskok.info

Reactions

0 komentara:

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.