Legli poticaji, a gradi se i skladišno-distributivni centar

Poljoprivrednici, stočari i pčelari iz Zapadnohercegovačke županije prvi put su poticaje za proizvodnju dobili u godini za koju su isti namijenjeni.

Kako doznajemo iz Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije, u četvrtak je uplaćeno 323.689,80 KM poticaja za biljnu proizvodnju, 22.699,25 KM za plasteničku proizvodnju, a odobreno je i 100.000 KM za projekt izgradnje skladišno-distributivnoga centra za povrće koji će biti izgrađen u poslovnoj zoni “Bijača” u Ljubuškom. Početkom studenoga isplaćeni su poticaji za muzne krave u visini od 114.550 KM, kao i novac za sufinanciranje nabave ovaca pasmine romanovska u visini od 20.000 KM.  Isti iznos isplaćen je i za sufinanciranje nabave koza odnosno jaraca. Za sufinanciranje veterinarskih usluga za pregled životinja iz proračuna Zapadnohercegovačke županije izdvojeno je 37.908 KM. 

Prema riječima ministra financija Zapadnohercegovačke županije Tonija Kraljevića, s ranijom isplatom poticaja počelo se zbog činjenice da je iza proizvođača teška godina s obzirom na sve prirodne nepogode koje su ih pogodile. Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a, istaknuo je kako su poticaji ove godine stigli u pravo vrijeme te je zahvalio Vladi Zapadnohercegovačke županije, a posebno ministrima gospodarstva i financija Dariju Sesaru i Toniju Kraljeviću, što su poljoprivrednike stavili među prioritete. 

- Svi znamo kako je ova godina bila posebno teška za poljoprivrednike u ovom dijelu BiH jer smo u proljeće imali elementarnu nepogodu koja je uništila velik dio nasada, zbog čega nam uplata poticaja u vrijeme kada se nabavljaju sjeme krumpira i ostali materijal potreban za sadnju znači jako puno - kazao je Vukojević. 

Naglašava kako je ova odluka Vlade Zapadnohercegovačke županije naišla na veliko odobrenje poljoprivrednika te da bi ubuduće trebalo uvesti praksu da isplata poticaja bude krajem godine, naravno, ako za to ima sredstava. Vukojević je istaknuo i kako s ovim sazivom Vlade ZHŽ-a imaju partnerski odnos.

Objasnio je i sredstva koja su namijenjena za izgradnju skladišno-distributivnoga centra za povrće. 

- Zadruga “Plodovi zemlje”, u suradnji s Vladom ZHŽ-a, Općinom Ljubuški i stranim partnerima, gradi sabirno-distributivni centar koji će se nalaziti u poslovnoj zoni “Zvirići” te će nam omogućiti bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća, odnosno prodaju bez nakupaca. To je jedini spas za poljoprivrednu proizvodnju  u BiH - kaže Vukojević podsjetivši na činjenicu kako je ljubuški mladi krumpir već prepoznat na tržištu Europske unije gdje, zbog ranog sazrijevanja, nema konkurenciju.

 - Sabirni centar će služiti i za druge vrste povrća, a projektom GIZ-a već je osigurana izrada idejnoga projektnoga rješenja - zaključio je Vukojević.
Marija Medić Bošnjak / Večernji list

VEZANO: Dubravko Vukojević: Poljoprivrednici, kojih je sve manje, ostali zakinuti za 400.000 KM

Objavi komentar

0 Primjedbe