"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

četvrtak, 25. siječnja 2018.

Protiv nekoliko Ljubušaka podignuta optužnica zbog krijumčarenja ljudi

Ilustracija
Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv deset osoba koje se terete da su počinile krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, prenosi agencija Anadolija.

Podignuta je optužnica protiv: Nikole Hrstića, rođenog 1964. godine u Ljubuškom, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Ljube Hercega, rođenog 1980. godine u Ljubuškom, državljanina BiH, Zdravka Kordića, rođenog 1995. godine u Ljubuškom, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Ante Hercega, rođenog 1993. godine u Metkoviću, Republika Hrvatska, državljanina BiH, Stojislava Šunjića, rođenog 1977. godine u Ljubuškom, državljanina BiH, Ljube Prlića, rođenog 1994. godine u Mostaru, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Joea Primorca, rođenog 1996. godine u Splitu, Republika Hrvatska, državljanina BiH, Kristijana Buntića, rođenog 1991. godine u Čapljini, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Ivice Šunjića, rođenog 1963. godine u Ljubuškom, državljanina BiH, i Zdravka Grizelja, rođenog 1995. godine u Ljubuškom, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

"Optuženi se terete da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, u razdoblju od mjeseca kolovoza do listopada 2014. godine, kao grupa organizovana za krijumčarenje migranata, vršili ilegalno krijumčarenje migranata, državljana Republike Turske, kroz teritorij Bosne i Hercegovine preko državne granice u Republiku Hrvatsku, radi daljeg odlaska u zemlje Europske unije", priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi i da je prvooptuženi Hrstić kao organizator i rukovodilac grupe angažirao i ostale pripadnike grupe u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi da za određene novčane iznose izvrše krijumčarenja više državljana Republike Turske sa područja BiH na teritoriju Republike Hrvatske, a koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice. 

Optužnica navodi da je organizaciju ovih nezakonitih aktivnosti, optuženi Hrstić dogovarao zajedno sa državljanima Turske na način da su dogovarali broj osoba, lokaciju i način krijumčarenja migranata, kao i novčani iznos koji su ilegalni migranti optuženom Hrstiću plaćali za ilegalno prevođenje preko državne granice.

Optuženi Hrstić je migrante preuzimao u Mostaru, nakon čega bi angažirao ostale optužene, koji su u ovoj organiziranojj grupi imali uloge vozača i vodiča u okolnostima kada bi pješice prevodili ilegalne migranate preko državne granice na terotorij Hrvatske, te u ulogama vozača migrante preuzimali i prevozili do Splita, Makarske i Zagreba, gdje bi oni nastavili dalje putovanje ka zemljama Zapadne Evrope.

Navedene radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem i članovima 15. i 16. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Agencija Anadolija

Reactions

0 komentara:

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.