OPASNOST OD ZARAZE: Leševi životinja, fekalije i smeće plutaju vodonatapnim kanalom

Vodonatopni kanal Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci, osim što poljodjelcima sjeverozapadnog dijela općine Ljubuški služi za natapanje usjeva, posljednjih godina nemalom broju žitelja ovog kraja služi i za transport smeća i ostalog otpada.

O tome kako u Šipovaču i Veljake ovim kanalom pristižu velike količine smeća iz Vojnića i Klobuka pisali smo još prije četiri godine kada je došlo do narušavanja međususjedskih odnosa nabrojanih sela i kada su mještani Veljaka, najugroženiji tim smećem, zaprijetili miniranjem kanala.

Kanal nije miniran, no ekološki nesavjesni mještani ovog kraja u međuvremenu su otišli i korak dalje u uništavanju javnog dobra pa osim smeća i ostalog otpada te fekalija iz kućanstava koja su u blizini kanala, sve se češće mogu vidjeti i plutajuće lešine životinja, i to uglavnom pasa.

Tako je i prije nekoliko dana u Šipovaču doplutao leš još jednog psa što možete vidjeti na priloženim fotografijama koje nam je poslao čitatelj.

Do prije 30-ak godina je voda u kanalu bila toliko čista da se u potrebi i pila te su se mnoge generacije djece u ovom kanalu učile plivati i hladile se u vruće ljetne dane, dok danas njime plutaju otpad, fekalije i trupla životinja. 

Nekad je i vode bilo dovoljno za sve, nekad kad se znalo kojem selu kojeg dana ide voda i kad se pridržavalo zabrane natapanja iznad kanala. Nekad su i zaselci Veljaka imali dovoljno vode iz vodonatapnog kanala. Danas sve manje, a sve je manje i obradivih površina u dijelu Veljaka prema Šipovači, jer veljačka zemlja se posljednjih godina sve više prodaje te se nakon (nezakonitih?) iskopa transportira u Vojniće u krčeno brdo da bi se potom nasadile poljodjelske kulture koje se natapaju iz tog istog kanala. Iz Veljaka u Vojniće zemlja, a iz Vojnića u Veljake vodonatapnim kanalom smeće! 

Apeliramo na nadležne da učine sve što je potrebno da se napokon zaustave ljudske štetočine koje svojim djelovanjem nanose nesagledivu štetu prirodi, ekosustavu i budućim generacijama te stvaraju opasnost od zaraze lokalnog stanovništva.

Također, natapanjem poljoprivrednih površina vodom kojom plutaju fekalije pomiješane sa smećem i životinjska trupla dovodi se u pitanje i zdravstvena ispravnost poljoprivrednih proizvoda, u prvom redu krumpira, a on je u procesu brendiranja pa je za očekivati da će reagirati i pokretači brenda Ljubuški Rani koji ističu da im je "očuvanje ekološkog okruženja prvi i najvažniji prioritet".




Objavi komentar

0 Primjedbe